Burgerservicenummer aanvragen (niet-ingezetenen)

Direct regelen

Personen die korter dan vier maanden in Nederland verblijven (niet ingezetenen) en hiervoor een burgerservicenummer (BSN) nodig hebben, kunnen zich bij de gemeente Terneuzen laten registreren.

Dit kan op afspraak aan de publieksbalie in Terneuzen, Stadhuisplein 1.
Terneuzen is één van de 18 gemeenten in Nederland waar dit kan. Aan de inschrijving zijn geen kosten verbonden.
De andere 17gemeenten zijn: Alkmaar, Almelo, Amsterdam, Breda, Doetinchem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Goes, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht, Venlo en Zwolle.

Inschrijving is belangrijk als de niet-ingezetene een relatie heeft met één of meer Nederlandse overheidsinstellingen (bijvoorbeeld de Belastingdienst) en zich niet kan inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Personen die langer dan vier maanden in Nederland willen verblijven, moeten zich inschrijven in de BRP in de gemeente waar ze wonen.

Voorwaarden

  • U verblijft niet langer dan vier maanden in Nederland
  • U heeft een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart)

Aanvraag

  1. U maakt een afspraak aan de publieksbalie in Terneuzen.
  2. U komt zelf langs op de afspraak.
  3. U ontvangt het burgerservicenummer (BSN) direct na inschrijving aan de publieksbalie.

Inschrijving door werkgevers (groep)

Wilt u als werkgever een grotere groep niet-ingezetenen (meer dan 10 personen) tegelijk laten inschrijven, dan heeft de gemeente een contactpersoon waarmee u afspraken kunt maken. Neem hierover contact op via telefoonnummer 14 0115.

Hypotheek aanvragen

Heeft u een BSN nodig in verband met het aanvragen van een hypotheek? Dan kunt u bij ons terecht om alvast een BSN te krijgen. U wordt dan ingeschreven als niet-ingezetene. Hiervoor maakt u een afspraak. Nadat u verhuisd bent naar Nederland schrijft u zich (opnieuw) in bij de gemeente waar u naartoe bent verhuisd.

Aanvragen AOW-uitkering

Als u in het buitenland woont en een AOW uitkering aanvraagt, maar nog niet beschikt over een BSN, zorgt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ervoor dat u wordt ingeschreven. Daarmee krijgt u van de SVB de beschikking over een BSN. U hoeft niet naar Nederland te reizen om het BSN bij de SVB te verkrijgen.

Minderjarigen

Bent u 16 jaar of ouder? Dan mag u zelf een BSN bij ons aanvragen.
Bent u jonger dan 16 jaar, dan is toestemming nodig van een ouder/gezaghouder of andere wettelijk vertegenwoordiger. De ouder/gezaghouder moet samen met de jongere aanwezig zijn bij de aanvraag. Als bewijs moet u een geboorteakte meenemen.