De boa

De boa

De boa

Wat doen de boa's?

Ze dragen een uniform en een insigne, maar het zijn geen politiemensen. U heeft er misschien wel eens mee te maken gehad: de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa).
Ze doen belangrijk werk. Ze vormen een bekend gezicht in het straatbeeld, maar minder bekend is wat ze precies doen en wat hun bevoegdheden zijn.

Boa’s zijn volwaardige partners bij het vergroten van veiligheid en leefbaarheid in de gemeente. Ze hebben een breed pakket aan bevoegdheden om overlast aan te pakken. Onder andere hinderlijk gedrag, afval op straat, vandalisme en fout parkeren, zijn problemen die een boa oppakt. Maar ze voeren bijvoorbeeld ook controles uit op de drank- en horecawet en ze werken mee aan het bestrijden van drugsoverlast.

Onmisbare partner van politie

Er wordt nog te vaak te licht over het takenpakket van een boa gedacht. Ze worden nog vaak gezien als stadswacht of parkeerwacht, maar het werkveld van de handhavers is veel breder. Ook zijn er een hoop taken van de politie bijgekomen, waardoor ze inmiddels een onmisbare partner zijn van de politie.