Duurzaam ondernemen

Energie besparen in het MKB en bij kantoren

Bij het Expertplatform ‘Energiebesparing MKB en kantoren’ krijgen Zeeuwse ondernemers advies en begeleiding om energie te besparen en productieprocessen te optimaliseren. Bedrijven die hier serieus werk van maken, kunnen tot wel 20 tot 30 procent besparen op energie. Kijk hier voor meer informatie.

Zero Emissie Transport

Voor ondernemers in Zeeland komt de klimaatopgave snel dichterbij. De sector Mobiliteit in Zeeland moet in 2030 een reductie van 49% CO2 uitstoot hebben gerealiseerd. Terneuzen is partner van het project ‘Zero Emissie Transport’. Kijk hier voor meer informatie over Zero Emissie Transport, het project Innovation Community Zero Emissie Transport en het gratis Zeeland Connect Werkboek integrale innovatie- & veranderaanpak.

Zonnepanelen

Heeft u een dak van minimaal 500 m2, zuid of oost/west gericht, plat of schuin? En wilt u ruimte te bieden aan een duurzaam burgerinitiatief? De organisaties ZonneCollectief Zeeland en Maak Onze Regio Duurzamer zijn op zoek naar grote daken in Terneuzen, voor nieuwe postcoderoosprojecten. Neem voor meer informatie contact op met Adrie Neuféglise van ZonneCollectief Zeeland, tel. 06 1819 3017, of per e-mail: info@zonnecollectiefzeeland.nl. Voor meer informatie, kijk op de website.

Niet iedereen heeft een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Daarom zijn er postcoderoosprojecten. Daarbij worden zonnepanelen geplaatst op een (groot) dak, waar dit wel goed kan. Particulieren en MKB-bedrijven kunnen dan lid worden van een lokale energiecoöperatie en certificaten kopen in de gezamenlijke zonnepaneleninstallatie op het dak van een derde. In de afgelopen jaren zijn er in onze gemeente drie postcoderoosprojecten gerealiseerd: Duurzaam Zaamslag, zeilmakerij Van der Sneppen en Brede School Othene.

MVO-prijs Zeeuws-Vlaanderen

Op 11 mei 2022 werd PureBlue Water BV uit Kapellebrug uitgeroepen tot winnaar van de tweede editie van de MVO-prijs Zeeuws-Vlaanderen. De Zeeuwse Bibliotheek (ZB) organiseert deze prijs in opdracht van de gemeenten Hulst, Terneuzen, Sluis en de Rabobank Zeeuws-Vlaanderen.Hij wordt toegekend aan een ondernemer:

  • die is gevestigd in Zeeuws-Vlaanderen,
  • die in de afgelopen jaren een aansprekende MVO-prestatie heeft verricht,
  • met een duidelijke uitstraling binnen of buiten Zeeuws-Vlaanderen.

PureBlue Water BV (Kapellebrug), ’t Zusje (Terneuzen) en ZJÍ Sea Wellness (Breskens) waren de drie kanshebbers voor de MVO-prijs 2022. Winnaar van de eerste MVO-prijs Zeeuws-Vlaanderen (2018) was De Ketchupfabriek in Graauw.

Kijk voor meer informatie op de website van de ZB.

Uw bedrijf verduurzamen

Uw kansen op besparing en verduurzaming in beeld

Met de Milieubarometer brengt u de CO2- en milieu-impact van uw onderneming in kaart. Waar liggen uw kansen op verduurzaming en besparing? De Milieubarometer is nuttig om in te zetten bij het opstellen van duurzaamheidsactiviteiten, milieu-certificaten of uw duurzaamheidsverslag. De Milieubarometer vindt u op de website van Stimular.

Voordelig investeren

Bent u ondernemer en wilt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).
Investeert u in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot, energiezuinig is, of duurzame energie toepast? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA).

De MIA\Vamil en de EIA zijn er voor iedere ondernemer, overheidsorganisatie, stichting of vereniging die belastingplichtig is voor inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De regeling is niet voor particulieren.

Kijk voor meer informatie

Subsidies en leningen

Kijk op de website van de Rijksdienst voor ondernemers voor advies, subsidies en financiering.

Voor toeristische en recreatieve ondernemers

Energielabel Green Key

Green Key is het grootste duurzaamheidskeurmerk voor duurzame bedrijven in de toeristische en recreatieve branche in Nederland. Bedrijven met dit keurmerken vinden duurzaamheid belangrijk en passen dat toe in het bedrijf. Ze gaan daarmee net een stap verder dan de wet- en regelgeving vereist. Een aantal ondernemingen in de gemeente Terneuzen heeft dit keurmerk ook. Op de website van Green Key leest u hoe zich kunt aanmelden.

Tips voor de toekomst

Als toeristisch ondernemer kijk je altijd naar de toekomst. Kijk voor praktische en laagdrempelige tips om aan de slag te gaan met verduurzaming op de website van de Zeeuwse Milieufederatie.

Energielabel C voor kantoren verplicht per 1 januari 2023

Op 1 januari 2023 dienen kantoren minimaal energielabel C te hebben. Klik hier voor meer informatie.

 


‚Äč