Geregistreerd partnerschap beëindigen

Wilt u uw geregistreerd partnerschap beëindigen? Dat hoeft niet altijd via de rechtbank. Gaat u hiervoor wel naar de rechter? Dan is de werkwijze hetzelfde als bij een echtscheiding.
Uw advocaat of notaris stuurt de overeenkomst of beschikking naar de gemeente. De gemeente zorgt ervoor dat de ontbinding ingeschreven wordt in de registers van de burgerlijke stand. Daarna is de beëindiging van het geregistreerd partnerschap pas definitief.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan het ontbinden van een geregistreerd partnerschap door de burgerlijke stand. Er zijn wel kosten verbonden aan het opvragen van een afschrift van de ontbinding. Een afschrift burgerlijke stand kost € 16,60.
U moet wel de ingeschakelde advocaat of notaris betalen voor zijn werkzaamheden.

Beëindigen zonder rechter

Bent u het met elkaar eens en hebt u geen kinderen jonger dan 18 jaar? Dan kan ontbinding zonder een rechter. Bij een advocaat of notaris maakt u samen een overeenkomst. Daarin staat dat u het geregistreerd partnerschap wilt beëindigen. Ook maakt u in deze overeenkomst afspraken over bijvoorbeeld de partneralimentatie en pensioen.

Beëindigen via rechter

Bent u het niet met elkaar eens of zijn er kinderen jonger dan 18 jaar? Dan moet u naar de rechter. Hiervoor is een advocaat nodig. De advocaat verzoekt de rechter om het geregistreerde partnerschap te ontbinden. De werkwijze voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap via de rechter is hetzelfde als bij een echtscheiding.