Huwelijk / partnerschap regelen

Als u in de gemeente Terneuzen wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, moet u dit bij ons melden. Vanaf 2 weken na de melding kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. De melding is 1 jaar geldig. Als u beiden al heel uw leven in Nederland woont, dan kunt u uw melding doen aan de hand van onze digitale huwelijkskalender.

Werkwijze digitale huwelijkskalender

 1. Datum en plaats vastleggen (te betalen via ideal).
  Tijdens het vastleggen van een datum en een plaats krijgt u vragen over onderstaande onderwerpen:
  • Getuigen
   U heeft een foto of scan nodig van het legitimatiebewijs van uw getuigen. Uiterlijk twee weken voor de ceremoniedatum moet u de getuigen aan ons doorgeven.
  • Trouwboekje
   U kiest een trouwboekje en betaalt dit tegelijkertijd met het boeken van de datum en plaats.
  • Gebruik andere achternaam
   U kiest welke aanspreeknaam u wenst nadat uw huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft plaatsgevonden.
 2. Melding voorgenomen huwelijk digitaal ondertekenen. Nadat u uw dag bij ons heeft geboekt, ontvangt u een bevestigingsmail met een link. Via deze link gaat u naar een formulier met vragen die u aan het einde digitaal moet ondertekenen. Zowel u als uw partner moeten digitaal ondertekenen.
 3. Muziek
  U kunt via een smartphone met bluetooth uw muziek meenemen en laten afspelen tijdens de ceremonie.

Heeft u niet altijd in Nederland gewoond, maar wilt u graag online uw melding doen? Neem dan telefonisch contact met ons op om uw situatie te bespreken.
Lukt het niet om via onze digitale huwelijkskalender uw wensen door te geven? Maakt dan een afspraak om aan de balie langs te komen.
 

Huwelijkskalender gebruiken

 

Heeft u niet altijd in Nederland gewoond?

In dit geval moeten wij beoordelen of er nog aanvullende documenten nodig zijn voordat wij uw huwelijk of geregistreerd partnerschap kunnen inplannen. Neem telefonisch contact met ons op of maak direct een afspraak om langs te komen aan onze publieksbalie.

Financiële gevolgen huwelijk / partnerschap

Hieronder vindt u een overzicht van de financiële gevolgen als u trouwt of een partnerschap registreert. Sinds 1 januari 2018 zijn deze gevolgen geldig voor alle huwelijken en partnerschappen die op of na 1 januari 2018 hebben plaatsgevonden.

Privévermogen, erfenissen en giften tijdens het huwelijk blijven van uzelf.

De volgende bezittingen of schulden deelt u met uw partner:

 • spullen die u afzonderlijk of samen tijdens het huwelijk koopt
 • spullen die u samen koopt nog vóór het huwelijk
 • gezamenlijke schulden vóór het huwelijk
 • schulden tijdens het huwelijk

Wilt u niet in beperkte gemeenschap van goederen trouwen, ga dan naar een notaris.

Trouwen op huwelijkse voorwaarden

Trouwen op huwelijkse voorwaarden is bedoeld om elkaar financiële risico’s te besparen. Vooral wanneer een van beiden zelfstandig ondernemer is. Het beste moment voor het regelen van de huwelijksvoorwaarden is vóór het huwelijk. Meer informatie kunt u opvragen bij een notaris.

Trouwlocaties en kosten

In de gemeente Terneuzen kunt u kiezen uit verschillende trouwlocaties. De prijs en foto's van onze locaties vindt u op de webpagina Trouwlocaties. Huwelijken en geregistreerde partnerschappen voltrekken wij tussen 9.00 en 16.00 uur. Op zondagen en officiële feestdagen kunt u niet trouwen of uw partnerschap registreren.

Gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap

Dinsdagmorgen kunt u om 9.00 uur en 9.45 uur, gratis trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in het stadhuis van Terneuzen. Bij de ceremonie is geen toespraak, maar alleen de standaard formaliteiten. Voor de ceremonie wijst de gemeente een ambtenaar toe. Muziek is niet toegestaan. De ceremonie duurt ongeveer vijf minuten.

Getuigen

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen per huwelijk of partnerschap opgeven. Als u geen getuigen heeft of deze niet zelf wilt aandragen (bijvoorbeeld in verband met privacy), dan kan de gemeente hiervoor zorgen. Getuigen van de gemeente kosten € 40,70 per getuige. Het doorgeven van uw getuigen doet u via onze digitale Huwelijkskalender op het moment dat u uw ceremoniedatum boekt. U heeft een foto of scan nodig van het legitimatiebewijs van uw getuigen. Als de getuigen in het buitenland wonen en niet eerder in Nederland hebben gewoond, hebben wij ook een geboorteakte van deze getuigen nodig. Uiterlijk twee weken voor de ceremoniedatum moet u de getuigen aan ons doorgeven.

Heeft u uw ceremoniedatum al bij ons vast gelegd en wilt u apart de getuigen doorgeven? Dan kan dat via het formulier 'Getuigen'. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig.

Muziek

U kunt tijdens de huwelijksplechtigheid muziek (laten) afspelen. Dit kan bij binnenkomst in de trouwzaal, bij het ondertekenen van de akten en/of bij het vertrek uit de trouwzaal. U kunt dus maximaal drie verschillende nummers laten afspelen. Als u kiest voor een gratis ceremonie, dan mag u geen muziek afspelen.

Als u zorgt dat er een deelnemer aan uw ceremonie de muziek bij zich heeft, dan spelen wij de muziek voor u af. Dit kan bijvoorbeeld via spotify op een smartphone van een deelnemer. Het is handig als de smartphone beschikt over bluetooth.

Parkeren

U ontvangt het gewenste aantal parkeerontheffingen op de dag van de ceremonie op het moment dat u op de locatie aankomt. Hiermee kunnen uw gasten bij de huwelijkslocatie parkeren. Bij het boeken van de datum en locatie kunt u aangeven hoeveel parkeerontheffingen u wilt hebben.

Trouwboekje

afbeelding trouwboekjes

De keuze voor een trouwboekje kunt u aan ons doorgeven via de digitale Huwelijkskalender. Het trouwboekje betaalt u aan het einde via ideal.

 • Trouwboekje (normale uitvoering, wit plastic omslag): € 23,70
 • Trouwboekje (luxe uitvoering, bruin lederen omslag): € 47,80

Heeft u uw ceremoniedatum al bij ons vast gelegd en wilt u apart een trouwboekje bestellen? Dan kan dat als u in de gemeente Terneuzen bent gehuwd. Via het formulier 'Trouwboekje bestellen'. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig. U betaalt aan het einde via iDeal.

Achternaam in trouwboekje

Als u gehuwd bent dan staat in het trouwboekje enkel uw eigen achternaam. De gekozen achternaam na huwelijk staat niet in het trouwboekje vermeld. Dit kan niet worden aangepast.  Het trouwboekje is een officieel document met daarin uw officiële naam.
Voor meer informatie zie gebruik andere achternaam.

Trouwambtenaar

Een trouwambtenaar voltrekt de ceremonie. Er zijn in onze gemeente vier trouwambtenaren waaruit u kunt kiezen. Op de pagina Trouwambtenaren stellen zij zich aan u voor. Het is ook mogelijk om de ceremonie te laten voltrekken door iemand die u zelf kiest. Bijvoorbeeld familie of vrienden. Hier zijn extra kosten aan verbonden, omdat deze persoon hiervoor beëdigd moet worden. De kosten voor de beëdiging zijn € 274,-.
Bij het vastleggen van de trouwdatum kunt u aangeven welke wensen u heeft met betrekking tot de trouwambtenaar. Als u kiest voor een eigen trouwambtenaar dan nemen wij contact met u op voor de beëdiging en betaling.

Verblijfsvergunning

Bezit u niet de Nederlandse nationaliteit of bent u geen gemeenschapsonderdaan? Dan is het van belang dat u een geldige verblijfsvergunning regulier of asiel voor onbepaalde tijd heeft. Heeft u dit niet, neem dan telefonisch contact met ons op. U kunt ons bereiken via tel. 14 0115. (Dit telefoonnummer heeft maar 6 posities.)

Wonend buiten Nederland

Bent u Nederlander en woont u beide in het buitenland? En wilt u in Nederland trouwen of uw partnerschap laten registreren? Dan moet u contact opnemen met de gemeente Den Haag. Zij regelen de melding als u beiden buiten Nederland woont. De aanvraagprocedure is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.
Als een van de echtgenoten wel in Nederland woont, dan hoeft u niet naar Den Haag. U kunt uw voorgenomen huwelijk / partnerschap dan melden bij de gemeente waar u de ceremonie wilt voltrekken. Maak een afspraak om bij ons aan de balie langs te komen.

Trouwen in het buitenland

Als u in Nederland woont en u wilt trouwen in het buitenland, dan moet u een aantal zaken regelen. In ieder geval hoeft u geen melding voorgenomen huwelijk te doen in Nederland. Waar u wel allemaal aan moet denken kunt u nalezen op de website van de rijksoverheid. Daarnaast kunt u op onze website meer informatie vinden over de onderwerpen verklaring van huwelijksbevoegdheid en buitenlands huwelijk registreren.