Uittreksel geboorte / huwelijk / overlijden

Heeft u een afschrift of een uittreksel uit de Burgerlijke Stand nodig? Dan kunt u die aanvragen bij de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. U vraagt een geboorteakte bijvoorbeeld aan in de gemeente waar u bent geboren.

U kunt een uittreksel geboorte / huwelijk / overlijden online aanvragen. U heeft hiervoor uw DigiD nodig. U krijgt het document binnen 5 werkdagen thuis gestuurd.
 

Uittreksel aanvragen

 

Uittreksel aanvragen aan de balie

Als u een uittreksel wilt aanvragen aan de balie, maak dan een afspraak.
Op de afspraak neemt u mee:

  • Geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument).
  • Geld: u betaalt het afschrift of uittreksel met pin of contant.
  • Als u het afschrift of uittreksel voor iemand anders aanvraagt, moet u meerderjarig zijn en heeft u een schriftelijke machtiging (pdf) nodig. Ook moet u een kopie van zijn/haar legitimatiebewijs meenemen.
Kosten

De kosten voor een afschrift of uittreksel zijn € 16,60.

Kan ik iemand machtigen?

U kunt ook een ander machtigen om een afschrift van de Burgerlijke Stand voor u af te halen. Voorwaarden:

  • de gemachtigde moet meerderjarig zijn;
  • de gemachtigde heeft een ingevuld en ondertekend machtigingsformulier (pdf) en reden van verzoek;
  • de gemachtigde heeft een geldig identiteitsbewijs en een kopie van uw geldige identiteitsbewijs.
Soorten afschriften en uittreksels

De gemeente maakt uittreksels bij:

  • geboorte;
  • huwelijk of partnerschapsregistratie;
  • echtscheiding of beëindiging partnerschapsregistratie;
  • overlijden.

Een uittreksel uit de burgerlijke stand is ook wel bekend als: geboorteakte, geboorteregister, huwelijksakte, huwelijksregister, overlijdensakte of echtscheidingsakte.

Uittreksel voor inwoner buitenland

Woont u in het buitenland en heeft u geen DigiD? En wilt u een uittreksel geboorte / huwelijk / overlijden bij ons aanvragen? Stuur dan een verzoek via ons contactformulier. Wij nemen dan contact met u op over de mogelijkheden en kosten.

Meertalig uittreksel

Het is mogelijk om uw uittreksel geboorte / huwelijk / overlijden in meerdere talen weer te geven. U vraagt dan een meertalig uittreksel bij ons aan. U ontvangt een uittreksel met de talen Nederlands, Frans, Duits, Engels, Turks, Portugees, Spaans, Italiaans, Grieks en Slavisch. Het meertalig uittreksel kost evenveel als een Nederlands uittreksel.

Attestatie de vita

Een attestatie de vita is een meertalig uittreksel waarop staat dat u in leven bent. Dit uittreksel kunt u alleen persoonlijk opvragen. U kunt hiervoor bij de balie van de gemeente terecht. Een attestatie de vita kunt u nodig hebben voor buitenlandse instanties. Voor instanties in Nederland is een bewijs van in leven zijn meestal voldoende.