Raadplegen archieven

De archieven van Gemeente Terneuzen zijn geplaatst bij het Zeeuws Archief. U kunt hier op maandag en woensdag terecht. Het historisch informatiepunt (HIP) is gehuisvest in het Waterschapskantoor. De stukken die wilt bekijken, vraagt u van te voren aan bij het Zeeuws Archief.

Adres en bezoekuren

Lees hier de actuele openingstijden vanwege het coronavirus: Zeeuws Archief neemt maatregelen tegen coronavirus

Het HIP is twee dagen per week open: op maandag en woensdag van 10.00 tot 16.00 uur. Er zijn een archivaris en een archiefassistent aanwezig om u bij uw onderzoek te helpen.

Het adres is:
Kennedylaan 1, 4538 AE Terneuzen  (Begane grond in het Waterschapskantoor)
Reserveren kan per e-mail of via de website van het HIP (maximaal 4 bezoekers)
Website Zeeuws Archief: www.zeeuwsarchief.nl

Reserveer vooraf

Vooraf reserveren van een werkplek is noodzakelijk. U kunt in het HIP digitaal onderzoek doen. Als u originele stukken wilt raadplegen uit het gemeentearchief van Terneuzen, dan moet u deze vooraf reserveren. Stuur voor het reserveren van een werkplek of een stuk uit het gemeentearchief een e-mail aan: reserverenHIP@zeeuwsarchief.nl. Reserveren voor een bezoek op maandag kan tot vrijdag 15.00 uur. Reserveren voor de woensdag kan tot dinsdag 15.00 uur. U kunt maximaal 4 inventarisnummers per bezoekdag reserveren.

Ook kunt u in het HIP stukken uit de Zeeuws-Vlaamse collectie van het waterschap raadplegen. Deze hoeft u niet vooraf te reserveren.

Bouwtekeningen en bouw- en milieuvergunningen

Bouwtekeningen en bouw- en milieuvergunningen blijven in het stadhuis van Terneuzen. U kunt deze aanvragen via ons online formulier:

Tekening / vergunning opvragen

Studiezaal Middelburg

U kunt stukken uit het archief van de gemeente Terneuzen ook raadplegen in Middelburg. Het Zeeuws Archief heeft hiervoor een studiezaal. Het Zeeuws Archief is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Het Zeeuws Archief is ook open op de eerste zaterdag van de maand van 9.00 tot 17.00 uur. Vooraf stukken reserveren is niet noodzakelijk.

Tarieven

Een bezoek aan de studiezaal en het raadplegen van archieven en collecties is gratis. Voor het (laten) maken van kopieën en scans brengen we kosten in rekening.
Voor een compleet overzicht van de tarieven kijkt u op de website van het Zeeuws Archief.

Zeeuwengezocht

Op de website www.zeeuwengezocht.nl kunt u alle openbare akten van de burgerlijke stand van de gemeente Terneuzen bekijken. Het gaat om de akten van alle voormalige gemeenten die nu onderdeel zijn van de gemeente Terneuzen. Dat zijn de voormalige gemeenten Axel, Biervliet, Hoek, Koewacht, Overslag, Philippine, Sas van Gent, Terneuzen, Westdorpe en Zuiddorpe. Ook van Waterdijk, een zelfstandige gemeente in de periode 1796-1814, zijn de scans beschikbaar.

Van de huidige gemeente Terneuzen zijn er in totaal 185.254 akten, verdeeld over 76.368 scans. De akten van geboorte, huwelijk en overlijden zijn openbaar vanaf respectievelijk 100, 75 en 50 jaar. De burgerlijke stand begon in Zeeuws-Vlaanderen, in tegenstelling tot de rest van Nederland, al per 22 september 1796.

Krantenverzamelingen

Gemeente Terneuzen heeft haar krantenverzamelingen overgedragen aan de Zeeuwse Bibliotheek. Deze worden nog ingescand en komen dan via de Zeeuwse Bibliotheek online beschikbaar.

Geschiedenis van Terneuzen en omgeving

Wist u dat de naam Terneuzen is afgeleid van het woord ‘nesse’ (nisse), dat landtong betekent? Vermoedelijk is de naam Terneuzen zo ontstaan omdat deze landtong de vorm van een neus had. Wilt u meer weten over het ontstaan van Terneuzen en de omliggende plaatsen? Bekijk de geschiedenispagina.