AMIF project 'Nieuwe Zeeuwen'

Het project ‘Nieuwe Zeeuwen’ helpt statushouders naar een betaalde baan. In 2020 startte dit project met subsidie van het Asiel, Migratie en Integratiefonds (AMIF).

Hindernissen om betaald werk te kunnen doen

Vaak zijn er hindernissen die het moeilijk maken voor statushouders om een betaalde baan te krijgen. Bijvoorbeeld omdat zij slecht Nederlands kunnen, geen werknemersvaardigheden hebben en soms geestelijke of financiële problemen hebben.

Het doel van het project

In de eerste periode namen maar liefst 155 statushouders deel aan de verschillende opleidingen en activiteiten.  Ook in de gemeente Terneuzen kunnen statushouders meedoen aan activiteiten. Het AMIF-project ‘Nieuwe Zeeuwen’ wil uiteindelijk 655 mensen trainen door middel van verschillende activiteiten en opleidingen.

Activiteiten en opleidingen

De activiteiten die onder het project ‘Nieuwe Zeeuwen’ vallen zijn:

 • Vaktaalintensivering
  Een opleiding om de vaktaal te leren binnen je eigen branche of de branche waarin je graag wil werken;
 • VCA-cursussen in het Arabisch en in het Tigrinya
  Een opleiding om veilig, gezond en milieubewust te werken;
 • Empowermenttrainingen Eritrese Nieuwkomers
  Een opleiding waarin je leert waar je goed in bent en wat je wensen zijn voor de toekomst;
 • Pre Z-route
  Dit is begeleiding om Nederlands te leren en te leren meedoen in de Nederlandse samenleving. Deze begeleiding is voor statushouders die geen inburgeringscursus moeten doen;
 • Budgetcoaching
  Een opleiding om op financieel gebied goed voor jezelf te kunnen zorgen. Deze opleiding vindt enkel plaats in Zeeuws-Vlaanderen. Deze opleiding heeft nog niet plaats kunnen vinden door de coronacrisis.

Het subsidiebedrag en de kosten

Voor het project ‘Nieuwe Zeeuwen’ vroeg gemeente Goes de AMIF-subsidie aan. Gemeente Goes is penvoerder van de 13 gemeenten in Arbeidsmarktregio Zeeland. Zeeland heeft in totaal € 690.774,- subsidie gekregen. Hiermee moeten we tot eind 2021 de toeleiding naar werk voor statushouders verbeteren. Via de AMIF-subsidie kunnen we de projectkosten voor 70% dekken. Daarnaast vergoeden de Zeeuwse gemeenten 30% van de kosten.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit project. Ga dan naar de website van Aan de slag in Zeeland.

Logo van het fonds voor asiel, migratie en integratie