Bijstandsuitkering

Heeft u geen inkomen (meer) of heeft u niet genoeg geld om van te leven? Dan kunt u bijstand aanvragen. Een bijstandsuikering vult uw eigen inkomsten aan tot de bijstandsnorm die voor u geldt. Bijstand is bedoeld voor noodzakelijke dagelijkse dingen zoals huur, eten en kleding.

Als u een bijstandsuitkering wilt aanvragen moet u een afspraak voor een brede intake maken. Op deze afspraak neemt u in ieder geval uw geldige paspoort, identiteitskaart of verblijfsvergunning mee. Heeft u een partner? Dan moet hij/zij ook meekomen op de afspraak.

 

Afspraak maken brede intake

 

Wanneer heb ik recht op een bijstandsuitkering?

Een bijstandsuitkering kunt u aanvragen als u niet genoeg geld heeft om van te leven en als u voldoet aan de voorwaarden.

Hoe verloopt het aanvragen van bijstand?

U maakt eerst een afspraak voor een brede intake via de knop 'afspraak maken brede intake'. Op deze afspraak bespreken we met u uw situatie. In het filmpje 'snelbalie aanvraag bijstand' leggen wij uit hoe de aanvraag verloopt.

20 januari 2022, YouTube filmpje, 2:40

Hoe hoog is de bijstandsuitkering?

De hoogte van een bijstandsuitkering (bijstandsnorm) bepaalt de overheid centraal. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van uw leeftijd en situatie.

Uitbetaling vakantiegeld

We betalen het vakantiegeld ieder jaar aan het einde van de maand juni.

Bijzondere bijstand

Soms brengen bijzondere omstandigheden extra kosten met zich mee.
Moet u als gezin rondkomen van een laag inkomen? Of moet u langere tijd rondkomen van een inkomen op bijstandsniveau? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden toeslagen aanvragen. Lees meer op de pagina Bijzondere bijstand.