Vergunning alcoholvrije dranken en eetwaren serveren

Wilt u in uw horecabedrijf, bijvoorbeeld lunchroom, alcoholvrije dranken en/of eetwaren verstrekken om daar ter plaatse te nuttigen, dan heeft u een vergunning nodig. Het gaat hier om een vergunning volgens de ‘Verordening op het verstrekken van alcoholvrije dranken en eetwaren’.

Uitzonderingen:

  • u verstrekt ook alcoholhoudende dranken voor gebruik ter plaatse. In dat geval heeft u een andere vergunning nodig, namelijk een drank- en horecavergunning volgens de Drank- en Horecawet.
  • als de verstrekking plaatsvindt als dienstverlening van bijkomstige aard. Neem hiervoor altijd eerst contact met ons op.
Bestaande vergunning laten aanpassen
  • Voor het wijzigen of toevoegen van een leidinggevende kunt u het online formulier 'wijziging leidinggevende horeca' gebruiken. U dient hiervoor in te loggen met Digid of eherkenning voor bedrijven. Het formulier 'eigen verklaring leidinggevende' moet u, ingevuld en ondertekend door de leidinggevende, toevoegen als bijlage.

Leidinggevende wijzigen >
 

Eigen verklaring leidinggevende >

 

  • Voor het wijzigen van de inrichting kunt u het online formulier 'wijziging inrichting horeca' gebruiken. U dient hiervoor in te loggen met Digid of eherkenning voor bedrijven.

Inrichting wijzigen >

 

  • Bij het voortzetten van een bestaande inrichting heeft u tevens een exploitatievergunning nodig.
Nieuwe vergunning aanvragen

Als u een vergunning voor het verstrekken van alcoholvrije dranken en eetwaren wilt aanvragen, dient u eerst een afspraak te maken met het team Vergunningen en Handhaving van onze gemeente. Dit kunt u doen door te bellen naar 14 0115 of door een contactformulier in te dienen.

Bij het starten van een nieuwe inrichting heeft u tevens een exploitatievergunning nodig.

Overige zaken
  • Exploitatievergunning: voor het exploiteren van een horecabedrijf, inclusief eventueel terras, heeft u ook een exploitatievergunning nodig. Uitgezonderd zijn slijterijen, hotels, zorginstellingen en paracommerciële bedrijven. De exploitatie mag niet in strijd zijn met het bestemmingsplan en mag de openbare orde of de woon- en leefsituatie in de omgeving niet nadelig beïnvloeden.
  • Melding brandveilig gebruik: indien meer dan 50 personen tegelijkertijd in het horecabedrijf aanwezig kunnen zijn, moet u dit melden.
  • Melding activiteitenbesluit milieubeheer: vanuit milieuregelgeving moet u bovendien een melding activiteitenbesluit doen.
Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met team Vergunningen en Handhaving, tel 14 0115.