Bioasfalt in de Piet Heijnstraat Sluiskil

De werkzaamheden aan de Piet Heijnstraat in Sluiskil zijn afgelopen maandag afgerond. De riolering is vernieuwd en de straat is door H4A Infra voorzien van nieuwe verharding. Wetenswaardigheidje: de straat kreeg bio-asfalt ‘Bioway’. De gemeente koos voor dit innovatief asfaltmengsel, omdat dit goed scoort op kwaliteit en duurzaamheid.

In dit bioasfalt is de helft van de fossiele bitumen, het ‘plakmiddel’, vervangen door het plantaardige plakmiddel lignine. Lignine is een natuurlijke lijmstof in planten en bomen. Het komt onder andere als restproduct vrij bij de productie van papier. Nu kan lignine worden verwerkt in Bioway. De kwaliteit van het asfalt is beter dan regulier asfalt. Ook is de levensduur langer. Bovendien wordt Bioway bij een lagere temperatuur geproduceerd, waardoor sprake is van 20 procent minder CO2-uitstoot. De weg produceert daarnaast ook nog iets minder geluid (3 tot 4 decibel).

Toekomstbestendig
Wethouder Jurgen Vervaet (Onderhoud en beheer openbare ruimte): “We zijn steeds op zoek naar slimme en duurzame alternatieven in het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Ook stimuleren we onze toeleveranciers en aannemers om hierin met ons mee te denken. Zo bouwen we samen aan een toekomstbestendige gemeente Terneuzen.”