Bruggetje kleurt oranje: aandacht voor geweld tegen vrouwen

Wereldwijd vragen nationale en lokale overheden aandacht voor de 'Orange the World-campagne'. Van 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (de Internationale Dag van de Rechten van de Mens) vragen ze jaarlijks gedurende zestien dagen aandacht voor acties tegen ‘geweld tegen vrouwen’. Ook wij doen mee. We vinden het belangrijk om aandacht te vragen voor het bestrijden van geweld. Daarom kleurt het bruggetje tussen de Herengracht en de Rosegracht in die periode oranje.

Tijdens de coronacrisis nam geweld tegen vrouwen en meisjes zodanig toe dat gesproken wordt over de ‘schaduwpandemie’. In sommige landen verdrievoudigde het aantal meldingen en nam het aantal moorden op vrouwen schrikbarend toe. Ook in Nederland zijn er signalen, van onder andere hulporganisaties en politie, dat geweld is toegenomen in de coronaperiode. De angstige verwachting is dat dit geweld tegen vrouwen niet zal verminderen.

Preventie

In 2022 is het thema van de campagne in Nederland: preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signaleren, melden en hulpverlenen. Deze zaken zijn uiteraard belangrijk, maar we moeten ook meer inzetten op het voorkomen van geweld. Daar kan iedereen aan bijdragen; inwoners, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Het is belangrijk is om niet alleen vrouwen en meisjes te betrekken, maar ook mannen en jongens.

Ga het gesprek aan

Denk je dat iemand in je omgeving lijdt onder (huiselijk) geweld? Probeer het gesprek aan te gaan en laat weten dat je wilt helpen. Laat je niet afschrikken door een eerste afwijzende reactie. Weet dat een slachtoffer niets liever wil dan dat het geweld stopt. Twijfel je of durf je het gesprek niet zelf aan? Overleg dan met Veilig Thuis Zeeland via tel. 0800-2000.

20201015_210741a Orange the World oranje bruggetje