Burgemeester Terneuzen sluit twee panden wegens drugs

Burgemeester Erik van Merrienboer sloot in november twee panden in Terneuzen vanwege drugsovertredingen. Op 24 november werd hier een woning vergrendeld. Op 11 november werden een horecapand en de bovengelegen woningen gesloten.

De bestuurlijke maatregelen zijn genomen op basis van artikel 13b Opiumwet en het gemeentelijke Damoclesbeleid. De burgemeester kan een pand sluiten na het aantreffen van een handelshoeveelheid drugs. Het doel is om een einde te maken aan de situatie (aanloop) en herhaling te voorkomen. Via deze maatregel treedt de burgemeester ook op tegen het brandgevaar dat door illegale kwekerijen wordt veroorzaakt.

Informatie over de adressen

  • Op 11 november werd café ’t Sooszje aan de Nieuwstraat in Terneuzen na onderzoek en controle gesloten voor een periode van zes maanden. De bovengelegen woningen zijn drie maanden gesloten.
  • Op 24 november 2022 is een woning in de Lange Kerkstraat in Terneuzen gesloten. Hier werd op 16 augustus 2022 handelshoeveelheden soft- en harddrugs (1,1 kilo hennep, 212 gram hasj, 48,5 gram cocaïne) en een groot bedrag aan contanten gevonden. De sluiting geldt voor drie maanden.

Aanpak ondermijning

Criminele organisaties maken enorme winsten met drugshandel. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk. Overheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken steeds meer samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Deze integrale aanpak vergroot de slagkracht van de overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Het doel is om misstanden aan te pakken en de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen.