Burgemeester Terneuzen sluit twee woningen wegens drugs

Burgemeester Erik van Merrienboer heeft in december twee panden gesloten vanwege een drugsovertreding. Het betreft twee woningen aan de Eikenstraat in Terneuzen. Op 16 augustus 2022 vond de politie in de ene woning drugsgerelateerde voorwerpen waarmee softdrugs kon worden bereid. In de andere woning troffen zij 574,5 gram hennep en 23 hennepplanten aan. Er bestond een verband tussen beide woningen. Beide woningen zijn op 6 december 2022 gesloten voor drie maanden.

De bestuurlijke maatregel is genomen op basis van artikel 13b Opiumwet en het gemeentelijke Damoclesbeleid. De burgemeester kan een pand sluiten na het aantreffen van een handelshoeveelheid drugs. Het doel is om een einde te maken aan de situatie (aanloop) en herhaling te voorkomen. Via deze maatregel treedt de burgemeester ook op tegen het brandgevaar dat illegale kwekerijen veroorzaken.  

Aanpak ondermijning

Criminele organisaties maken enorme winsten met drugshandel. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk. Overheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken steeds meer samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Deze integrale aanpak vergroot de slagkracht van de overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Het doel is om misstanden aan te pakken en de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen.