Geen inzameling taxussnoeisel meer

Voor het eerst sinds jaren wordt op de Zeeuwse milieustraten geen taxussnoeisel apart ingezameld. Het snoeisel, dat de basisgrondstof voor chemotherapie bevat, wordt dit jaar niet meer opgehaald door de gespecialiseerde bedrijven in opdracht van de farmaceutische industrie. Er is dus geen afzet mogelijk, waardoor de gescheiden inzameling is gestaakt.

De afgelopen jaren werd taxussnoeisel apart ingezameld op de milieustraten en opgehaald door een gespecialiseerd inzamelbedrijf. Dit inzamelbedrijf is hiermee helaas gestopt, omdat de farmaceutische industrie vanaf dit seizoen wil weten waar het snoeisel precies vandaan komt. Bronvermelding is een belangrijke eis en daar kan op collectieve inzamelpunten, zoals de milieustraten volgens het inzamelbedrijf niet aan worden voldaan. De ZRD heeft geprobeerd met een ander inzamelbedrijf afspraken te maken, maar dit bedrijf is niet in staat om in Zeeland het taxussnoeisel op te halen. Volgens de inzamelbedrijven is er ook veel minder vraag bij de groendrogerijen naar taxussnoeisel vanuit de farmaceutische industrie.

Ondersteuning goede doelen
Met de vergoeding die door de aparte inzameling voor taxussnoeisel werd ontvangen, konden Zeeuwse gemeenten een lokaal goed doel met betrekking tot kankerbestrijding ondersteunen. Die vergoeding is doordat er geen aparte inzameling meer mogelijk is, helaas komen te vervallen.

Waardevol voor farmaceutische industrie
Taxussnoeisel is erg waardevol, omdat in de jonge scheuten van de taxus baccata de stof baccatine zit, een basisgrondstof voor chemotherapie in de strijd tegen kanker. Taxus baccata komt enkel voor in West-Europa. In Nederland is taxus veel voorkomend en daarom uitermate geschikt om baccatine te winnen.