Hinder door staking in leerlingen- en zorgvervoer

Werknemers in het leerlingen- en zorgvervoer gaan op donderdag 15 december voor de derde keer staken. Ook in Zeeuws-Vlaanderen. Hierdoor is die dag de Regiotaxi Zeeuws-Vlaanderen beperkt beschikbaar. Gebruikers gaan hinder ervaren. Pas op donderdagochtend weet de Gemeentelijke Vervoercentrale Zeeland (GVC) hoe groot de stakingsbereidheid zal zijn.

Het is mogelijk dat op donderdag 15 december niet alle kinderen uit Zeeuws-Vlaanderen die gebruik maken van leerlingenvervoer, kunnen worden vervoerd. De beschikbare chauffeurs voor de Regiotaxi rijden deze dag eerst de ritten op basis van de jeugdwet en de ritten naar medische bestemmingen.

Geïnformeerd

De Vervoercentrale heeft vrijdag jl. alle ouders van de kinderen / jongeren die gebruik maken van het leerlingenvervoer speciaal onderwijs en van het vervoer op basis van de jeugdwet geïnformeerd. Zodra de Vervoerscentrale donderdagochtend weet welke chauffeurs staken, worden de ouders direct geïnformeerd. Met de gebruikers van de Regiotaxi Zeeuws-Vlaanderen neemt de Vervoercentrale voor donderdag telefonisch contact op. De GVC gaat ervan uit dat ze voor deze doelgroep alleen ritten naar medische bestemmingen kan boeken. Andere ritten worden geannuleerd. Op de dag zelf kunnen deze klanten de GVC bellen of ze nog een rit kunnen afspreken. Door de gebruikers vooraf te informeren, hoopt de Gemeentelijke Vervoercentrale de overlast zoveel mogelijk te beperken. Voor meer informatie, kijk op www.gvzeeland.nl.

Reactie

“De stakingen hebben een grote impact voor de leerlingen en hun ouders en voor de andere gebruikers van de Regiotaxi. Dat betreuren we heel erg. We hebben begrip voor de chauffeurs. Wel hopen we voor onze klanten dat de gevolgen van de stakingen beperkt blijven. Dat doet de GVC door haar klanten vooraf goed te informeren. En we hopen dat de stakingen leiden tot betere arbeidsvoorwaarden voor de chauffeurs. Dat kan zeker helpen om meer mensen enthousiast te maken voor het vak”, aldus wethouder Jeroen de Buck, namens het Samenwerkingsverband Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV) Zeeuws-Vlaanderen.

Reden staking

De derde stakingsdag is aangekondigd door de vakbond FNV. De eerste twee stakingsdagen waren op 18 en 30 november. Werkgeversorganisatie KNV heeft afgelopen week een akkoord bereikt met het CNV. De vakbond FNV wijst dit akkoord af en heeft haar leden in het hele land opgeroepen opnieuw het werk neer te leggen.