Vrijwilligers gezocht voor verbeteren toegankelijkheid oude bevolkingsregisters

Het Zeeuws Archief en de gemeente Terneuzen zoeken extra handen oftewel vrijwilligers om de inwoners van de gemeente Terneuzen in de 19e eeuw in beeld te brengen. Iedereen kan thuis via de computer en de website VeleHanden.nl meehelpen om gegevens uit ingescande archiefstukken in te voeren in een database. Het gaat om gegevens uit de bevolkingsregisters en volkstellingen van Terneuzen in de periode van 1812 tot 1900.

Maandag 19 november gaven wethouder Paula Stoker en Hannie Kool-Blokland, directeur van het Zeeuws Archief de aftrap voor het VeleHanden-project ‘Thuis in Terneuzen’. Met dit project worden archiefstukken met namen, geboortedata, woonplaatsen en beroepen van inwoners van de gemeente Terneuzen in de 19e eeuw gedigitaliseerd. Via de website www.VeleHanden.nl kan iedereen meehelpen om de gegevens te ontcijferen en in te voeren in een database.

Gegevens uit bevolkingsregisters
Het gaat om gegevens uit de bevolkingsregisters en volkstellingen van Terneuzen in de periode van 1812 tot 1900 van elf voormalige gemeenten, die nu tot de gemeente Terneuzen behoren. Op dit moment staan de registers van Terneuzen, Sas van Gent en Axel online. Begin 2019 volgen nog Biervliet, Hoek, Koewacht, Overslag, Philippine, Westdorpe, Zaamslag en Zuiddorpe.

Rijke bron
De bevolkingsregisters zijn een bijzonder rijke bron voor het leven in het middengedeelte van Zeeuws-Vlaanderen in de 19e eeuw. Het overzicht van personen per adres geeft informatie over gezinssamenstelling en huishouding. De beroepen schetsen een beeld van de talrijke rangen en standen – van dienstbode tot grootgrondbezitter, van loonwerker tot kleine zelfstandige. Ook de gegevens over de religie of het kerkgenootschap waartoe mensen behoorden, staan genoteerd. Dit alles maakt verdergaand genealogisch en historisch onderzoek naar wonen, werken en leven mogelijk.

Hoe meedoen?
Iedereen kan op de website VeleHanden.nl de Terneuzense bevolkingsregisters mee helpen toegankelijk maken. Belangstellenden kunnen een account aanmaken en kiezen voor het project ‘Thuis in Terneuzen’. Vervolgens worden scans getoond uit de bevolkingsregisters. Deelnemers kunnen zelf gegevens uit de scans online gaan invoeren.

Na controle en voltooiing van de registers worden de ingevoerde gegevens samen met de scans gepubliceerd op www.zeeuwsarchief.nl, www.zeeuwengezocht.nl en www.archieven.nl.