75 jaar vrijheid en Slag om de Schelde

In 2019 en 2020 vieren we in heel Nederland dat de Tweede Wereldoorlog vijfenzeventig jaar geleden werd beëindigd. We leven sindsdien in vrijheid. Het lustrumjaar start op zaterdag 31 augustus in Terneuzen. Het wordt een publieksevenement voor jong en oud, aan en op de Westerschelde. Iedereen is welkom. Ook koning Willem-Alexander, vertegenwoordigers van de geallieerde landen en veteranen zijn erbij.

Naast het vieren van 75 jaar vrijheid, staat ook de herdenking van de Slag om de Schelde centraal. De Slag om de Schelde is minder bekend dan bijvoorbeeld de slag om Arnhem. Toch is juist deze slag heel belangrijk geweest voor de bevrijding van Nederland. Het was één van de zwaarste operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Om die reden wordt hier op 31 augustus bij stilgestaan, om het meer bekendheid te geven en niet te vergeten.

Vieren en herdenken
Het programma is gevarieerd en biedt ruimte om zowel te vieren als te herdenken. Zo vaart een vlootparade van marineschepen symbolisch de Westerschelde opnieuw open. Gelijktijdig vliegen historische vliegtuigen over. Ineen Vrijheidsboulevard vanzeecontainers wordt het verhaal van de Slag om de Schelde verteld. Daarbij is aandacht voor de bevrijding van Zeeland, maar ook voor de andere zuidelijke provincies die in 1944 (deels) bevrijd werden: Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, en Antwerpen natuurlijk.

Optreden en presentaties
Op het podium aan het water vinden diverse optredens in het teken van de bevrijding plaats. In de bioscoop zijn (boek)presentaties en filmdocumentaires. Ook wordt daar de jeugdvoorstelling Oorlogsgeheimen gespeeld voor kinderen en hun (groot) ouders. In een speciaal kindercollege geeft Dieuwertje Blok haar visie op vrijheid aan de hand van haar eigen levensverhaal en het verhaal van haar Joodse familie.