Doe ff gewoon, houd onze gemeente schoon!

Afval op straat is helaas ook in onze gemeente een probleem. Het ligt in winkelcentra, langs de kant van de weg, in parken, op parkeerplaatsen, bij horecagelegenheden en scholen. Op veel plaatsen is het een doorn in het oog. We besteden hier daarom de komende tijd aandacht aan. Onder de noemer ‘Doe ff gewoon, houd onze gemeente schoon!’ proberen we iedereen te overtuigen om afval niet op straat te gooien, maar in de afvalbak.

Afval dat op straat belandt, wandelt niet zelf naar de afvalbak. Het zwerft rond. Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost hartstikke veel geld per jaar. Bovendien is het slecht voor het milieu. Wat vooral op straat ligt zijn: sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsafval zoals snoepwikkels, flesjes, blikjes en patatbakjes.
Als we het niet opruimen, duurt het heel lang voordat het vergaat. De afbraaktijd voor een bananenschil is bijvoorbeeld 1 jaar, kauwgom 20 jaar en een metalen blikje zelfs 50 jaar. Sommige producten zoals een petfles of een plastic frietbakje vergaan niet. Het verbrokkelt, maar breekt niet af.

Aan de slag!
Dat is best schrikken toch?! Reden genoeg dus om aan de slag te gaan en het gedrag te veranderen. Gooi je troep niet op straat, maar netjes in de prullenbak. Is die niet in de buurt, neem het dan bijvoorbeeld mee naar huis. En zie je iets op straat liggen, ruim het dan gewoon even op. Jij leeft toch ook graag in een schone leefomgeving? Hopelijk kunnen we op jouw hulp rekenen!