Staatssecretaris Raymond Knops bezocht Terneuzen

Vorige week waren staatssecretaris Raymond Knops en de Belgische ambassadeur in Nederland, Dirk Achten, op bezoek in Terneuzen. Zij werden op het sluizencomplex ontvangen door burgemeester Jan Lonink en Commissaris van de Koning Han Polman. Centrale thema van het bezoek was grensoverschrijdende samenwerking in coronatijd tussen Nederland en België.

Bij aankomst gaf projectdirecteur Eric Marteijn Nieuwe Sluis Terneuzen een korte toelichting op de werkzaamheden voor de Nieuwe Sluis. Ook spraken ze met een aantal politieagenten over grensoverschrijdende criminaliteit en ondermijning en over de (politie)samenwerking en aanpak in coronatijd. Na de lunch op het stadhuis sloot de Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering in Nederland, Filip D’havé, aan bij het gezelschap. Samen met de staatssecretaris wisselde hij van gedachten met verschillende grensarbeiders en ondernemers in de grensregio en met medewerkers van betrokken organisaties, zoals het Grensinformatiepunt, het WerkServicePunt Zeeuws-Vlaanderen en het Sectorbureau Grensarbeid. Met name over hoe zij (grens)knelpunten in coronatijd ervaren en aanpakken en over de noodzaak van goede informatievoorziening vanuit de overheden. De staatssecretaris gaf hier aan dat België en Nederland een volgende keer beter even een pas op de plaats maken en de tijd nemen om nieuwe maatregelen met elkaar af te stemmen.
Daarna volgde nog een bezoek aan het Zorgsaam Ziekenhuis de Honte, waar ook veel grensarbeiders werken en waar in de coronatijd veel drukte was op de IC.