Monument 'Levenslicht'

Het monument ‘Levenslicht’ komt naar Terneuzen. Burgemeester Jan Lonink ontsteekt het lichtmonument op maandag 27 januari om 17.30 uur. Iedereen die hierbij aanwezig wil zijn, is van harte welkom!

De datum 27 januari is niet voor niets gekozen. Op 27 januari 2020 is het namelijk 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Ter nagedachtenis aan dit moment heeft kunstenaar Daan Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei het lichtmonument bedacht. Het is een tijdelijk monument met ‘lichtgevende’ stenen om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken. Om de paar seconden lichten de stenen op en doven weer uit. Ze symboliseren de levens die gemist worden.

170 gemeenten vanwaar Joden, Sinti en Roma zijn gedeporteerd, plaatsen het monument. Zo ook Terneuzen. Het monument is tot en met 2 februari te zien in de passerelle van het stadhuis in Terneuzen. Overdag is het monument te bezoeken tijdens de openingstijden (ma. t/m do. 8.30-16.30 uur en vr. 8.30-18.00 uur). ’s Avonds en ’s nachts is het goed zichtbaar door de ramen rechts naast de ingang.