Burgemeester Terneuzen sluit drie panden wegens drugs

Burgemeester Jan Lonink heeft deze maand drie panden gesloten vanwege drugsovertredingen. In Sas van Gent gingen een loods en een woning met bijbehorende berging op slot. Deze sluitingen blijven een halfjaar van kracht. In Sluiskil betreft het een woning, die voor drie maanden is verzegeld.

De bestuurlijke maatregelen zijn genomen op basis van artikel 13b van de Opiumwet en het gemeentelijke Damoclesbeleid. De burgemeester kan een pand sluiten na het aantreffen van een handelshoeveelheid drugs. Het doel is om een einde te maken aan de situatie (aanloop) en herhaling te voorkomen. Via deze maatregel treedt de burgemeester ook op tegen het brandgevaar dat door illegale kwekerijen wordt veroorzaakt.

Informatie over de adressen

  • Sluiting 7 juli: een woning en bijbehorende berging aan de Julianastraat in Sas van Gent. Op 18 februari 2020 werd er in de woning ruim 1,5 kilo gedroogde henneptoppen aangetroffen. In de bijbehorende berging werd een hennepkwekerij met 145 hennepplanten aangetroffen. De woning is voor een periode van zes maanden gesloten. In de woning waren, naast de aangetroffen drugs, verboden wapens aanwezig als bedoeld in de Wet wapens en munitie.
  • Sluiting 14 juli: een woning aan Stroodorpe in Sluiskil. Op 22 april 2020 werd hier een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen met 374 hennepplanten. De woning is voor een periode van drie maanden gesloten.
  • Sluiting 22 juli: een loods aan de Vier Ambachtenstraat in Sas van Gent. Op 5 februari 2020 werd hier een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen met 609 hennepplanten. De loods is voor een periode van zes maanden gesloten, omdat er sprake was van recidive.

Aanpak ondermijning

Criminele organisaties maken enorme winst met drugshandel. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk. Overheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken steeds meer samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Deze integrale aanpak vergroot de slagkracht van de overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Het doel is om misstanden aan te pakken en de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen.