Burgemeester Terneuzen sluit twee panden wegens drugs

Burgemeester Jan Lonink heeft deze maand twee panden gesloten vanwege drugsovertredingen. In Axel werd op 2 september een woning vergrendeld. De sluiting blijft drie maanden van kracht. Op 10 september werd een woning in Terneuzen voor zes maanden gesloten.

De bestuurlijke maatregel zijn genomen op basis van artikel 13b Opiumwet en het gemeentelijke Damoclesbeleid. De burgemeester kan een pand sluiten na het aantreffen van een handelshoeveelheid drugs. Het doel is om een einde te maken aan de situatie (aanloop) en herhaling te voorkomen. Via deze maatregel treedt de burgemeester ook op tegen het brandgevaar dat door illegale kwekerijen wordt veroorzaakt. 

Informatie over de adressen

  • 2 september: een woning aan de Weststraat in Axel. Op 22 april 2020 werd er een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen met 611 hennepplanten. De woning is voor een periode van drie maanden gesloten.
  • 10 september: een woning aan de Van Cantfortstraat in Terneuzen. Op 27 mei 2020 werd 784 gram speed aangetroffen. De woning is voor een periode van zes maanden gesloten, omdat er sprake was van recidive.

Aanpak ondermijning

Criminele organisaties maken enorme winsten met drugshandel. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk. Overheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken steeds meer samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Deze integrale aanpak vergroot de slagkracht van de overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Het doel is om misstanden aan te pakken en de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen.