Jan Lonink (69) stopt per 1 mei 2021 als burgemeester van Terneuzen

Burgemeester Jan Lonink (69) heeft 30 juni de gemeenteraad medegedeeld dat hij per 1 mei 2021 stopt als burgemeester van Terneuzen. “Via de Commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman, heb ik de koning gevraagd om mij volgend jaar eervol ontslag te verlenen. Ik stop net voor mijn 70ste verjaardag. Dat is een mooi moment om plaats te maken voor een nieuwe burgemeester. Graag geef ik nu al duidelijkheid. Zo is er ruim de gelegenheid om de selectieprocedure voor mijn opvolger of opvolgster zorgvuldig te doorlopen.”

Jan Lonink werd op 1 juli 2003 geïnstalleerd als burgemeester van Terneuzen. Op het moment dat hij stopt, is hij in totaal 17 jaar en 10 maanden burgervader van de grootste gemeente van Zeeland. Jan Lonink: “De datum waarop ik stop staat nu vast, maar het is nog geen moment om afscheid te nemen. Het burgemeesterschap geeft mij nog iedere dag buitengewoon veel plezier en voldoening. Ook in mijn laatste werkperiode ga ik met energie en ambitie aan de slag voor onze mooie gemeente. Er zijn nog heel veel uitdagingen en plannen waar ik graag met anderen aan wil werken. En natuurlijk zal de coronacrisis veel aandacht vragen.”

Na Tweede Kamer via Norg naar Zeeuws-Vlaanderen

Voordat Lonink burgemeester van Terneuzen werd, was hij waarnemend burgemeester van Norg (1996-1998), vervolgens burgemeester van Sas van Gent (1998-2001) en tevens een tijdje waarnemend burgemeester van Axel (2000), en nog burgemeester van Rijssen-Holten (2001-2003). Daarvoor was hij lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid (PvdA).

De aankondiging geeft de gemeenteraad ruim de tijd om samen met de Commissaris van de Koning op zoek te gaan naar een nieuwe burgemeester.