Burgemeester Terneuzen sluit twee panden wegens drugs

Burgemeester Erik van Merrienboer heeft in juni woningen in Zaamslag en Terneuzen gesloten vanwege een drugsovertreding.

De bestuurlijke maatregelen zijn genomen op basis van artikel 13b Opiumwet en het gemeentelijke Damoclesbeleid. De burgemeester kan een pand sluiten na het aantreffen van een handelshoeveelheid drugs. Het doel is om een einde te maken aan de situatie (aanloop) en herhaling te voorkomen. Via deze maatregel treedt de burgemeester ook op tegen het brandgevaar dat illegale kwekerijen veroorzaken.

Informatie over de twee adressen

De sluiting betreft de volgende adressen:

  • Op 8 juni is een woning aan de Axelsestraat in Zaamslag gesloten. Op 3 februari 2021 werd hier een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen met 600 hennepplanten.
  • Op 29 juni is een woning aan de Pieter de Hooghstraat in Terneuzen gesloten. Op 3 maart 2021 werd een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen met 166 hennepplanten.

Beide woningen zijn voor drie maanden gesloten.

Aanpak ondermijning

Criminele organisaties maken enorme winsten met drugshandel. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk. Overheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken steeds meer samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Deze integrale aanpak vergroot de slagkracht van de overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Het doel is om misstanden aan te pakken en de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen.