Januari, februari, maart

 • Vraag een extra groene container aan

  14 juli 2022

  Het is voorjaar en dat nodigt weer uit om in de tuin aan de slag te gaan. Heeft u te weinig ruimte in uw groene container en past uw tuinafval er niet in? Dan kunt u een tweede groene container aanvragen.

 • Op 27 maart één uur het licht uit voor de aarde

  23 maart 2021

  Op zaterdag 27 maart, tijdens Earth Hour 2021, gaat op heel veel plekken op de wereld van 20.30 tot 21.30 uur het licht uit. Dit om aandacht te vragen voor de kwetsbare natuur op onze aarde. Ook wij doen mee aan deze internationale actie van het Wereld Natuur Fonds! Wij doen het licht uit van het stadhuis en onze locatie De Koegors. Doe jij thuis ook mee?

 • Burgemeester Jan Lonink zwaait af op vrijdag 23 april

  15 april 2021

  Nog een maand en dan gaat burgemeester Jan Lonink genieten van zijn pensioen. Op vrijdag 23 april neemt hij afscheid. Door de coronamaatregelen verloopt het afscheid geheel digitaal. Goed nieuws. U kunt erbij zijn! Delen van het programma zijn via een livestream te volgen.

 • Totaalplan voor de toekomst van de binnenstad

  17 maart 2021

  De binnenstad van Terneuzen heeft dringend behoefte aan een stap vooruit. Dit begint wat ons betreft met een goed verhaal waarin we met elkaar afspreken waar we naartoe willen met de binnenstad. En dat niet alleen, ook met heldere en concrete stappen hoe we dit samen gaan realiseren. Kortom, we willen werken aan een totaalplan met haalbare ontwikkelingen.

 • Help mee om overlast visdiefjes in centrum Terneuzen te voorkomen

  16 maart 2021

  Het broedseizoen van de visdiefjes begint weer bijna. De visdiefjes arriveren half april en broeden van begin mei tot eind juli. Ook dit jaar willen we er weer alles aan doen om overlast van de visdiefjes in en om het centrum in Terneuzen te beperken.

 • Lever oude of kapotte elektrische apparaten in

  23 maart 2021

  Tot en met donderdag 8 april strijden negen basisscholen uit Zeeuws-Vlaanderen tegen elkaar tijdens de E-waste Race Zeeuws-Vlaanderen 2021. Deze scholen proberen zoveel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel e-waste genoemd) in te zamelen.

 • Nieuwe website voor Sportcentrum Vliegende Vaart

  16 maart 2021

  Sportcentrum Vliegende Vaart gaat weer gedeeltelijk open! Vanaf dinsdag 16 maart mogen kinderen tot en met 12 jaar weer naar zwemles voor het zwem ABC. Daarnaast heeft Sportcentrum Vliegende Vaart een nieuwe website.

 • Vraag om extra aandacht grensregio in coronatijd

  12 maart 2021

  De drie Zeeuws-Vlaamse burgemeesters hebben gezamenlijk een open brief geschreven aan de minister-president Alexander De Croo van België en demissionair minister-president Mark Rutte. In deze brief brengen zij de zorgen over onze grensregio voor de komende periode onder de aandacht.

 • Let op: prikfraudeurs actief!

  09 maart 2021

  Op dit moment zijn er oplichters actief die zich voordoen als GGD-medewerker. Ze bellen ouderen over een vaccinatie aan huis. Let op, dit klopt niet! Het gaat hier om mensen die zich valselijk voordoen als GGD-medewerkers. De GGD vaccineert geen mensen thuis. Het is daarom belangrijk om niet op deze telefoongesprekken in te gaan.

 • Nieuw: rolstoelvriendelijke ommetjes met uitdagingen

  09 maart 2021

  In de zomer van 2020 zijn in het Zeeuwsch Vlaams Advertentieblad 14 ommetjes gepubliceerd. In elke kern van de gemeente Terneuzen één ommetje. De ommetjes zijn gebaseerd op het Wandelnetwerk en brengen je zoveel mogelijk over onverharde paden en soms ook over een trekvlotje. Maar daardoor zijn ze meestal niet rolstoelvriendelijk. Leo Kroon van de Wandelvereniging Zelden Rust heeft nu voor alle kernen ook een rolstoelvriendelijk ommetje met soms een uitdaging gemaakt.

 • Boa’s en de politie: onmisbare partners van elkaar

  02 maart 2021

  Buitengewoonopsporingsambtenaren (boa’s) en de politie hebben ieder hun eigen taken en bevoegdheden. Maar ze hebben elkaar op verschillende gebieden ook nodig. Hoe zit dat nu eigenlijk? We spraken de coördinator van de Terneuzense boa’s: Rico Trippert.

 • Exploitant voor sporthal ’t Sportuus in Axel gezocht

  02 maart 2021

  Sporthal ’t Sportuus is een sporthal in Axel met tal van mogelijkheden voor het beoefenen van diverse takken van sport. Verder is er een goed ingerichte horecagelegenheid. In de sporthal kunnen ook andere, niet sportgerelateerde, evenementen worden georganiseerd. Per 1 augustus aanstaande zoeken we een nieuwe exploitant voor zowel de sporthal als voor het horecagedeelte.

 • Gezocht: exploitant horecaruimte openluchtzwembad Koewacht

  02 maart 2021

  Het openluchtzwembad in Koewacht is een mooi zwembad met twee zwembassins en een ruime ligweide. Centraal in het complex is een horecaruimte gebouwd. Per 1 juni aanstaande zoeken wij een nieuwe exploitant voor deze horecaruimte.

 • Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

  08 maart 2021

  Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Zij hebben daarom mogelijk moeite om hun woonkosten te betalen.

 • Erik van Merrienboer voorgedragen als nieuwe burgemeester Terneuzen

  25 februari 2021

  De gemeenteraad van Terneuzen heeft vanavond Erik van Merrienboer voorgedragen als nieuwe burgemeester van Terneuzen. Op basis van de aanbeveling doet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een voordracht aan de Koning. De nieuwe burgemeester van Terneuzen volgt Jan Lonink op die in april met pensioen gaat.

 • Meld verdachte activiteiten in het buitengebied

  19 mei 2021

  Afgelopen maanden werden in Zeeuws-Vlaanderen drie drugslaboratoria opgerold. Deze zijn kort achter elkaar in beeld gekomen. Afgelegen locaties, zoals leegstaande boerenschuren, worden door criminelen voor dit soort activiteiten uitgezocht. Ziet u op een locatie in het buitengebied verdachte activiteiten? Meld dit dan bij de politie.

 • Burgemeester Terneuzen sluit panden wegens drugsovertredingen

  25 februari 2021

  Burgemeester Jan Lonink heeft deze maand twee panden gesloten vanwege drugsovertredingen. In Sas van Gent werd op 4 februari een pand vergrendeld. De sluiting blijft drie maanden van kracht. Op 11 februari werd een woning in Terneuzen voor drie maanden gesloten.

 • Samen schouders onder ontwikkeling spoor

  24 februari 2021

  Nederland, België en Vlaanderen zetten samen schouders onder de ontwikkeling van het spoor in het grensoverschrijdende havengebied van North Sea Port. Daarvoor ondertekenden diverse partijen, waaronder burgemeester Jan Lonink namens de gemeente Terneuzen, vandaag een intentieverklaring tijdens een bestuurlijke bijeenkomst over het project Rail Ghent-Terneuzen.

 • Broek te strak? Breng hem naar de textielbak

  14 juli 2022

  De lente komt er gelukkig weer aan. Dat betekent dat we de kast weer op kunnen ruimen en de winterkleding om kunnen wisselen voor zomerkleding. Kom je kleding tegen die je niet meer past of niet meer draagt? Breng dat dan naar een textielbak in de buurt.

 • Kleurplatenactie: Week van de AfvalHelden!

  14 juli 2022

  Je bent onze AfvalHelden vast al wel eens tegengekomen. Ze halen bij je thuis het huishoudelijk afval op, ze vegen de straten en legen de afvalbakken in winkelcentra en andere plaatsen in onze gemeente. Deze AfvalHelden zijn natuurlijk onze reinigingsmedewerkers van team Stadsservice. Volgende week (1 t/m 7 maart) is het de week van de AfvalHelden. We zetten onze afvalhelden dan speciaal in het zonnetje.

 • Boacampagne met als thema: Onze taak, ons Terneuzen

  24 februari 2021

  Ze dragen een uniform en een insigne, maar het zijn geen politiemensen. U heeft er misschien wel eens mee te maken gehad: de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa).

 • Aan-z biedt ondersteuning. Ook in coronatijd

  16 februari 2021

  Thuiswerken of -studeren, afstand houden en minder sociale contacten. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.

 • Reiniging en inspectie riolering 2021

  16 februari 2021

  Jaarlijks reinigen en inspecteren we een groot aantal riolen. Dit jaar gaan we aan de slag in Zuiddorpe, Overslag, Schapenbout, Zandstraat, Spui, de Griete, Reuzenhoek en de buurtschappen Val en Kwakkel.

 • Nieuw: de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

  08 maart 2021

  De TONK is één van de steunmaatregelen die het Rijk bekend heeft gemaakt. Het is een tijdelijke tegemoetkoming voor noodzakelijke kosten.

 • Start boacampagne met als thema: Onze taak, ons Terneuzen

  11 februari 2021

  Ze dragen een uniform en een insigne, maar het zijn geen politiemensen. U heeft er misschien wel eens mee te maken gehad: de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Ze doen belangrijk werk. Ze vormen een bekend gezicht in het straatbeeld, maar minder bekend is wat ze precies doen en wat hun bevoegdheden zijn. Daar gaan we verandering in brengen! We starten een boacampagne met als thema: Onze taak, ons Terneuzen.

 • Legen afvalcontainers

  14 juli 2022

  Deze week legen we uw PMD+ container. Vanwege de gladheid rijden we voorzichtig en legen we uw container misschien wat later dan u gewend bent.

 • Raad Terneuzen heeft twee nieuwe raadsleden

  04 februari 2021

  Op donderdag 4 februari heeft de gemeenteraad van Terneuzen twee nieuwe raadsleden toegelaten. Paula Stoker treedt aan voor haar partij Terneuzen Sterk. De raad heeft Ivory Mast voor een periode van zestien weken toegelaten als VVD-raadslid. Zij vervangt raadslid Ellen Blommaart.

 • Minder overlast van openliggende stoepen

  02 februari 2021

  De Zeeuwse gemeenten, netbeheerder Enduris, Waterschap Scheldestromen en Evides Waterbedrijf hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

 • Ommetjes Terneuzen met de app van de Hersenstichting

  04 februari 2021

  Nu we met zijn allen in lockdown zitten, blijven er weinig echte sportieve activiteiten over. Wat wel kan, is wandelen! Blijven bewegen is belangrijk voor onze gezondheid. Wandelen in de eigen omgeving is leuk en ontspannend.

 • Reactie Jan Lonink op bericht ‘rellen’ in Terneuzen

  04 februari 2021

  Helaas weten we dat er een bericht is gedeeld waarin wordt opgeroepen tot ‘rellen’ in Terneuzen. Dit hebben inwoners en ondernemers ons en de politie gelukkig direct laten weten. Dat waarderen wij enorm. Uiteraard nemen we deze melding als gemeente en politie heel serieus.

 • Burgemeester Terneuzen sluit pand wegens drugs

  29 januari 2021

  Burgemeester Jan Lonink heeft in januari een pand in Axel gesloten vanwege een drugsovertreding.

 • Minder overlast van openliggende stoepen

  27 januari 2021

  De Zeeuwse gemeenten, netbeheerder Enduris, Waterschap Scheldestromen en Evides Waterbedrijf hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Ook wij doen mee aan deze overeenkomst, Afstemming Zeeuwse Overheden en Nutsbedrijven (AZON). Het doel is dat de partijen hun werkzaamheden aan riolering, elektriciteits- en waterleidingen op elkaar afstemmen. Daardoor hebben inwoners straks minder overlast van straten en stoepen die meerdere keren open moeten voor werkzaamheden. Bovendien bespaart dit kosten. De eerste samenwerkingsprojecten zijn al in uitvoering.

 • Herverdeling portefeuilles bekend

  01 februari 2021

  Het college van Burgemeester en Wethouders van Terneuzen heeft een besluit genomen over de herverdeling van de portefeuilles en vertegenwoordigingen. Dit naar aanleiding van de benoeming van Frank Deij tot wethouder.

 • Heeft u problemen door de toeslagenaffaire?

  20 januari 2022

  De Belastingdienst heeft fouten gemaakt bij het toekennen van Kinderopvangtoeslag. Dit wordt ook wel de toeslagenaffaire genoemd. De Belastingdienst compenseert ouders daar financieel voor. Maar voor wie in de problemen is geraakt, is dat niet altijd voldoende. Er kunnen bijvoorbeeld ook problemen zijn ontstaan rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Wij kunnen u daar wellicht bij helpen.

 • Lichte stijging inwoners gemeente Terneuzen

  19 januari 2021

  Het aantal inwoners in de gemeente Terneuzen is in 2020 licht gestegen met 59 inwoners. De gemeente telt nu in totaal 54.487 inwoners. Vorig jaar was er nog sprake van een daling met 171 inwoners.

 • MOR-melding ingedeeld in nieuwe categorieën

  18 januari 2021

  Een melding openbare ruimte (MOR) doe je eenvoudig en snel via onze website. Om het nog gemakkelijker te maken, hebben we de zaken waarover je een melding kunt doen, in andere categorieën ingedeeld. Zo weet je nog beter waar je moet zijn. En, het komt ook meteen bij de juiste afdeling binnen. Resultaat: melding nog sneller opgelost.

 • Subsidie projecten Regio Deal Zeeuws-Vlaanderen officieel vastgesteld

  07 januari 2021

  Vanuit de Regio Deal Zeeuws-Vlaanderen ‘Zeeuwen zelf aan zet’ is 20 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan een leefbaar, zelfredzaam en toekomstbestendig Zeeuws-Vlaanderen, waar de inwoners trots op zijn. Het college van Burgemeester en Wethouders van Terneuzen heeft inmiddels negen projecten goedgekeurd. Dit betekent dat deze projecten officieel van start kunnen!

 • Commissie aan-z en verbonden partijen van start

  05 januari 2021

  Op 17 december 2020 heeft de gemeenteraad van Terneuzen een eigen onderzoekscommissie gestart. Deze commissie van raadsleden gaat onderzoek doen naar de ontstane situatie en problematiek tussen de gemeente en aan-z. De commissie vraagt om uw medewerking aan dit onderzoek.

 • Nieuwjaarsgroet gemeente Terneuzen

  19 mei 2021

  Burgemeester en wethouders van de gemeente Terneuzen brengen een digitale nieuwjaarsgroet aan iedereen die hier woont of werkt.

 • Eindejaarsboodschap

  09 februari 2021

  Burgemeester Jan Lonink heeft een digitale eindejaarsboodschap gemaakt. Dit deed hij mede namens het gemeentebestuur en de medewerkers. Jan Lonink: “Blijf gezond, kop op! Er komt een goed jaar aan, hopen we, met in de loop van 2021 weer ons normale leven zoals we dat gewend waren.”

 • Frank Deij benoemd als wethouder

  17 december 2020

  Op donderdag 17 december heeft de gemeenteraad van Terneuzen Frank Deij (TOP/Gemeentebelangen) benoemd als wethouder. Hij vervangt Paula Stoker die eind oktober haar functie als wethouder neerlegde. Frank Deij (67) was tijdens de bestuursperiode 2014-2018 ook al wethouder.

 • Afzetting deel Canisvliet en fiets-/wandelpaden langs kanaal

  12 december 2020

  De 140 meter hoge mast van een in aanbouw zijnde windturbine op het terrein van aannemingsbedrijf Jan De Nul in Zelzate beweegt behoorlijk door de wind. De leverancier is bezig de mast te beveiligen. Uit voorzorg is een gebied van circa 200 meter rond de windmolen afgezet. Dit betreft ook een stuk van het natuurgebied Canisvliet en fiets- en wandelpaden langs het Kanaal van Gent naar Terneuzen.

 • Resultaten Zeeuws-Vlaamse klimaatenquête zijn bekend

  09 december 2020

  Afgelopen juni hebben de gemeenten Hulst, Sluis en Terneuzen in samenwerking met Onderzoekdoen.nl een enquête uitgezet onder alle Zeeuws-Vlaamse inwoners over het klimaat en klimaatveranderingen. De enquête bestond uit vier thema’s: wateroverlast, droogte, hitte en overstroming. Ruim 1.300 inwoners hebben deze enquête ingevuld, waarvan ruim 1.100 inwoners alle vragen beantwoordden. De belangrijkste Zeeuws-Vlaamse resultaten worden hieronder toegelicht.

 • Tijdelijke verdeling portefeuilles oud-wethouder Paula Stoker

  12 november 2020

  Paula Stoker heeft op 27 oktober 2020 haar functie van wethouder per direct neergelegd. Daarom is besloten om de portefeuilles van oud-wethouder Stoker tijdelijk te verdelen.