Burgemeester Terneuzen sluit panden wegens drugsovertredingen

Burgemeester Jan Lonink heeft deze maand twee panden gesloten vanwege drugsovertredingen. In Sas van Gent werd op 4 februari een pand vergrendeld. De sluiting blijft drie maanden van kracht. Op 11 februari werd een woning in Terneuzen voor drie maanden gesloten.

De bestuurlijke maatregelen zijn genomen op basis van artikel 13b Opiumwet en het gemeentelijke Damoclesbeleid. De burgemeester kan een pand sluiten na het aantreffen van een handelshoeveelheid drugs. Het doel is om een einde te maken aan de situatie (aanloop) en herhaling te voorkomen. Via deze maatregel treedt de burgemeester ook op tegen het brandgevaar dat door illegale kwekerijen wordt veroorzaakt.

Informatie over de adressen

•    4 februari: een pand aan de Watermolenstraat in Sas van Gent. Op 27 september 2020 werd een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen met 540 hennepplanten. Het pand is voor een periode van 3 maanden gesloten.
•    11 februari: een woning aan de Erasmusstraat in Terneuzen. Op 8 december 2020 werd er, na meldingen over drugshandel uit de woning, 30 gram cocaïne, 30 gram heroïne en 40 gram versnijdingsmiddel aangetroffen. Eerder werd in september 2020 ook een handelshoeveelheid harddrugs in de woning aangetroffen. De woning is voor een periode van 3 maanden gesloten.

Aanpak ondermijning

Criminele organisaties maken enorme winsten met drugshandel. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk. Overheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken steeds meer samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Deze integrale aanpak vergroot de slagkracht van de overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Het doel is om misstanden aan te pakken en de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen.