Nieuwsbrief 9 reconstructie Westkade Sas van Gent

Op donderdag 4 maart zijn we begonnen met asfalteren van de Westkade. Op 4 en 5 maart was de asfalteringsploeg aan het werk op het terrein van Rosier en op de kade. Op 8 en 9 maart asfalteren zij de weg en het fietspad. Daarna kunnen de puntjes op de ‘i’ gezet worden en gaan de weg en het fietspad weer open voor verkeer. De werkzaamheden aan de kade en op het terrein van Rosier lopen dan nog een tijdje door. Daar zal het verkeer weinig hinder van hebben. Aan het eind van de zomer gaat de Westkade nog een keer dicht. Dit moet gebeuren om de belader van Rosier te vervangen. Gedurende ongeveer een week is er dan opnieuw een omleiding. We zullen u hierover tijdig informeren.

Asfalt

Op een koude en mistige donderdagmorgen is het druk op de Westkade. De een na de andere vrachtwagen levert asfalt aan. In totaal voeren zij in ongeveer 80 vrachten bijna drieduizend ton asfalt aan. De stoom slaat van het asfalt af. Het vers aangebrachte asfalt heeft een temperatuur van 150 graden Celsius en straalt warmte af.
Rondom de GPS-gestuurde asfalteerwagen is een ploegje mannen bezig. Ieder van hen heeft zijn eigen taak om de zwarte brij snel te verwerken en strak aan te brengen. Op de puinverharding leggen ze achter elkaar een onderlaag, een tussen- en een deklaag, in totaal 20 centimeter dik asfalt. Iedere rand, naad, putdeksel en aansluiting op de oude constructie heeft hun speciale aandacht. Nadat de wals er een paar keer overheen is gereden, ligt er een strak asfaltdek.

Puntjes op de 'i'

Aan de andere kant van het bouwterrein wacht de kade tot zij aan de beurt is. De laatste klinkers worden onder de vangrails gelegd. Als het nieuwe wegdek er ligt, dan wordt de belijning op de weg aangebracht. De vangrails en het hekwerk met de poorten erin worden verder afgewerkt. Dan kan het verkeer weer over de weg.
De komende maanden zijn er nog diverse afrondende werkzaamheden. Alle buizen, leidingen, kabels en de aansturing op afstand voor de installaties op het fabrieksterrein moeten nog in de goot worden gelegd. De spullen hiervoor zijn al aangeleverd en staan op de kade voor de weg open gaat. Zo heeft het verkeer ook hier straks geen hinder van. Maar aan het eind van de zomer  zal de weg nog één keer een week worden afgesloten. Dan vervangt Walhout Civil de huidige kraan van Rosier, de grote constructie over de weg.

Voor eind maart open

Remco Kok, projectcoördinator van Walhout Maritime, verwacht dat de weg over drie weken open kan. Tot op het laatst blijft hij voorzichtig met het noemen van een datum. Maar de planning van een jaar geleden is gehaald. Wegens de coronamaatregelen zal het verkeer tussen België en Nederland in het begin nog wat beperkt zijn. Nog even geduld, dan kunnen inwoners en bedrijven in Sas van Gent en omstreken weer gebruik maken van de Westkade.