Geen verbod meer op gebruik strandhokjes in Zeeland

De strandhokjes (dagcabines) in Zeeland mogen vanaf 16 mei weer gebruikt worden. Veiligheidsregio Zeeland besloot vandaag dat dit verbod in de Zeeuwse corona-noodverordening vervalt. Bij het gebruik van de strandhokjes geldt zoals op alle plekken: vermijd drukte en houd afstand. Verder is het van belang dat strandbezoekers rekening houden met het feit dat strandtenten en openbare toiletten niet open zijn. Ook is er nog maar beperkt toezicht op de stranden, omdat de strandwachten nog niet actief zijn.

De voorzitter van VRZ, Jan Lonink, nam het besluit na overleg met de burgemeesters van de Zeeuwse kustgemeenten. “Het is nog steeds crisistijd, geen vakantietijd. Maar we willen met onze Zeeuwse maatregelen wel zoveel mogelijk aansluiten bij de landelijke regels. Het algemene advies richt zich nu niet meer op ‘blijf thuis’, maar op ‘vermijd drukte’. Bovendien is het strand voor iedereen openbaar toegankelijk. Wij willen daarom de gebruikers van strandhokjes - vaak Zeeuwse inwoners - het vertrouwen geven om met hun strandbezoek verantwoord en veilig om te gaan.”

Voorseizoen

VRZ kiest bewust om gebruik van de hokjes nu alweer toe te staan. “We willen in het rustigere voorseizoen mensen alweer gebruik laten maken van deze opbergcabines op het strand. Zo kunnen we in Zeeland in beheersbare stappen met veranderingen omgaan. Bij deze maatregel geldt net als bij andere maatregelen dat we het verbod weer instellen als het onverhoopt nodig zou zijn.”

Richtlijnen

Voor alle bezoekers van het strand gelden de RIVM-richtlijnen. Op sommige stranden staan de strandhuisjes dicht tegen elkaar aan. Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van andere badgasten en vermijd drukte. Op het strand zelf, maar ook in de routes ernaartoe. VRZ verwacht van de gebruikers dat zij hiervan bewust zijn. Het is ieders verantwoordelijkheid om steeds te denken aan de eigen veiligheid en die van anderen.