Gefaseerde opening zwembaden gemeente Terneuzen

Door de onverwachtse versoepeling van de landelijke maatregelen voor de binnen- en buitenzwembaden, heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten om de opening van de gemeentelijke zwembaden te faseren. De fasering is nodig om de zwembaden op een veilige en verantwoorde wijze te openen. Vandaag, donderdag 14 mei, opende het binnenbad van Sportcentrum Vliegende Vaart weer haar deuren. Op zijn vroegst volgen op zaterdag 6 juni de openluchtbaden van Axel, Sas van Gent en Terneuzen. De opening van de zwembaden in Koewacht en Zaamslag is gepland voor zaterdag 27 juni.

Er komt heel wat bij kijken om de zwembaden volgens het protocol Verantwoord Zwemmen te openen. Het is voor iedereen nieuw, iedere locatie is weer anders en een en ander moet zeer zorgvuldig worden uitgedacht. Prioriteit is gegeven aan het uitwerken van de richtlijnen voor het binnenbad. Een belangrijke keuze hierbij was het wel of niet terug opstarten van de zwemlessen. Normaal gesproken lopen deze door tot aan de opening van de buitenbaden (normaal gesproken op 27 mei). Maar om nog zoveel mogelijk kinderen voor de zomer hun diploma te laten halen, is besloten om de zwemlessen langer door te laten lopen, tot 27 juni.

Deel buitenbaden opent later

Het langer door laten lopen van de lessen, de noodzakelijke voorbereidingen in verband met de coronaprotocollen en de inzet van extra personeel dat nodig is om toezicht te houden op de ‘corona(huis)regels’, zorgen ervoor dat er op 6 juni onvoldoende zwembadpersoneel beschikbaar is om alle buitenbaden tegelijkertijd te openen. Het streven is om op zaterdag 6 juni de openluchtbaden van Axel, Sas van Gent en Terneuzen te openen. De opening van de zwembaden in Koewacht en Zaamslag is voorzien op zaterdag 27 juni. Zodra de daadwerkelijke openingsdata bekend zijn, communiceren we deze via de kanalen van Sportcentrum Vliegende Vaart en de gemeente.

Veilig en verantwoord

Wethouder Sport, Jack Begijn: “Het is natuurlijk goed nieuws dat er weer gezwommen kan worden! Daar kijken veel mensen naar uit, zeker als het mooi weer wordt. Dit willen we echter op een verantwoorde manier laten gebeuren. De opening van de buitenbaden bereiden we daarom zeer goed voor. Het invoeren van het protocol ‘Verantwoord Zwemmen’ is maatwerk. Ieder zwembad is namelijk anders. Bij het ene zwembad is anderhalve meter afstand houden makkelijker dan bij het andere. We leren van de ervaringen die we nu opdoen in het binnenbad. Echter, bij de buitenzwembaden, waarbij je te maken hebt met vrij zwemmen en ligweides, komt er nog meer bij kijken. Dat zorgt voor lastige dilemma’s als het gaat om looproutes et cetera. We gaan alles heel goed uitdenken, zodat we zwemmers op een veilige en verantwoorde manier kunnen verwelkomen in de baden.”