Burgemeester Terneuzen sluit twee panden wegens drugs

Burgemeester Erik van Merrienboer heeft in september twee panden gesloten vanwege drugsovertredingen. In Sluiskil werd op 13 september een woning vergrendeld. De sluiting blijft drie maanden van kracht. Op 16 september werd een woning in Biervliet voor zes maanden gesloten.

De bestuurlijke maatregel is genomen op basis van artikel 13b Opiumwet en het gemeentelijke Damoclesbeleid. De burgemeester kan een pand sluiten na het aantreffen van een handelshoeveelheid drugs. Het doel is om een einde te maken aan de situatie (aanloop) en herhaling te voorkomen. Via deze maatregel treedt de burgemeester ook op tegen het brandgevaar dat door illegale kwekerijen wordt veroorzaakt.  

Informatie over de adressen

  • Op 13 september is een woning aan de Regentenstraat in Sluiskil gesloten. Op 11 mei 2021 werd hier 3386 gram hennep aangetroffen. De woning is voor drie maanden gesloten.
  • Op 16 september is een woning aan de Stadsweide in Biervliet gesloten. Op 13 mei 2021 werd hier 312,7 gram softdrugs (hennep en hasj) aangetroffen. Daarnaast is hier een groot bedrag aan contanten en een vuurwapen inclusief patronen gevonden. Dit betrof een verboden wapen als bedoeld in de Wet wapens en munitie. De woning is voor een periode van zes maanden gesloten.

Aanpak ondermijning

Criminele organisaties maken enorme winsten met drugshandel. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk. Overheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken steeds meer samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Deze integrale aanpak vergroot de slagkracht van de overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Het doel is om misstanden aan te pakken en de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen.