Sas van Gent krijgt een Droomspeeltuin

Kinderen uit Sas van Gent kunnen deze zomer hun hart ophalen. Aan de Baljuwstraat komt eind juli een echte Droomspeeltuin. De kinderen en ouders uit de wijk Sint Albert hebben de speeltuin samen met de gemeente ontworpen.

Onthulling bouwbord

Op maandagmiddag 16 mei onthullen wethouder Sonja Suij en directeur Ralph van Dijk van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen het bouwbord van de Droomspeeltuin. We onthullen het bouwbord feestelijk met alle kinderen van basisschool de Statie. Daarna moeten de kinderen even geduld hebben. De speeltuin wordt eind juli aangelegd en vanaf begin augustus kunnen de kinderen er spelen. In september openen we de speeltuin officieel.

Speeltuinen zorgen voor meer vitaliteit

De wijk Sint Albert staat als GIDS-wijk aangemerkt, wat staat voor Gezond In De Stad. Dit is een stimuleringsprogramma vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. GIDS streeft ernaar om gezondheidsverschillen lokaal terug te dringen.
Wethouder Sonja Suij: “In de wijk Sint Albert hebben we vorig jaar de behoeften geïnventariseerd op het gebied van sport, ontspanning en beweging. Al snel bleek dat de jeugd geen uitdaging meer zag in de huidige speelvoorzieningen. Een uitdagende speeltuin zorgt ervoor dat kinderen meer bewegen en (groot)ouders en verzorgers elkaar sneller vinden. Samen met de bewoners van de wijk hebben we ervoor gekozen om in de wijk een mooie speelvoorziening te creëren. Met de kinderen hebben we gewerkt aan een ontwerp. Daar is de Droomspeeltuin uitgekomen. De wensen waren groot en Woongoed Zeeuws-Vlaanderen was gelukkig bereid om bij te dragen. Samen met vrijwilligers leggen we de paden aan. Al met al draagt de Droomspeeltuin bij aan een fijnere leefomgeving en aan de vitaliteit van de jongere inwoners, niet alleen uit de wijk Sint Albert, maar uit heel Sas van Gent.”
Vorig jaar zijn er al doeltjes geplaatst op een grasveldje nabij de speeltuin aan de Baljuwstraat.

Tragisch ongeval

In februari 2021 vond er een tragisch ongeval plaats in de wijk. Een jongetje van vijf jaar kwam in de vijver aan de Beneluxstraat terecht en overleed later in het ziekenhuis. Het ongeval zorgde voor intensief contact tussen de bewoners uit de wijk en de gemeente. Hierdoor kwamen de plannen voor het GIDS-project in een stroomversnelling. In de nieuwe speeltuin maken we een plekje om Hashim te herdenken, zoals de bewoners van de wijk dat wensen.