Stadhuis Terneuzen 50 jaar

In 2022 bestaat het stadhuis van Terneuzen 50 jaar. Op dinsdag 10 mei hijst burgemeester Erik van Merrienboer, samen met het oude college, de oude vlag van de gemeente Terneuzen. ’s Avonds om 22.00 uur zetten we het gebouw letterlijk in de schijnwerpers.

Rondom het jubileum organiseren we dit jaar diverse activiteiten. Op het programma staan onder meer een feestelijke aftrap van de activiteiten, rondleidingen tijdens de Open Monumentendag en een symposium voor architectuurliefhebbers. Meer informatie hierover vindt u vanaf 10 mei op onze website: www.terneuzen.nl/50jaarstadhuis.

Een huis aan de dijk

Op 9 mei 1972 opende de minister van Binnenlandse Zaken, Willem Jacob (Molly) Geertsema officieel het stadhuis van de hand van architect Jaap Bakema. Bakema ontwierp een robuust en spraakmakend gebouw in de zogenaamde brutalistische stijl. Hij liet zich inspireren door de omgeving: de weersomstandigheden, de oude watertoren, de zeedijk, de sluizen, de scheepvaart en de industrie. Bij de opening van het nieuwe stadhuis noemde hij het ‘een huis aan de dijk’. In een landelijke verkiezing in 2021 van gebouwen die tot het brutalisme behoren, stond het stadhuis aan de Westerschelde op de eerste plaats. Ook binnenin het stadhuis zijn veel elementen van de hand van Bakema.

Samen vieren, 24 mei feestelijke aftrap

Op dinsdag 24 mei is de aftrap van de activiteiten in het kader van het 50-jarig bestaan van het stadhuis. Hiervoor ontvangen inwoners van Terneuzen die in mei 50 worden en echtparen die 50 jaar geleden in het stadhuis getrouwd zijn en nog in Terneuzen wonen, een uitnodiging. We onthullen een virtuele tentoonstelling met 360-graden foto’s van prominente plekken in en rond het gebouw. Het dichtersgilde draagt een gedicht voor dat voor deze gelegenheid is geschreven. De genodigden kunnen een bijdrage leveren aan het participatief kunstwerk, een levensgroot werk in de hal bij de bodes dat de contouren van het gebouw weergeeft.