Opening tentoonstelling WIJ… doorbreken de cirkel van geweld

Op 22 februari 2022 opent wethouder Jurgen Vervaet (portefeuillehouder Wet maatschappelijke ondersteuning) de tentoonstelling ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’. Dit doet hij samen met Rachelle Verhage, een van de geportretteerden. Het doel van de tentoonstelling is huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar te maken en het onderwerp uit de taboesfeer te halen.

Vraaggesprek

Na de opening volgt een vraaggesprek met een aantal betrokkenen en een bezoek aan de tentoonstelling. Bij het vraaggesprek zijn aanwezig Mirjam Bekker-Stoop (directeur van de stichting Open Mind), Mattias Gijsbertsen (programmadirecteur Geweld hoort nergens thuis), wethouder Sonja Suij (portefeuillehouder Jeugd) en Vivian van Bon (regiomanager Veilig Thuis Zeeland). Het gesprek wordt geleid door Paulette de Kraker (projectleider Zeeland voor het programma Geweld hoort nergens thuis).
De opening vindt plaats om 15.00 uur op het Stadhuisplein in Terneuzen. Door de coronamaatregelen zijn er enkele genodigden bij de opening. U kunt de opening online volgen. Kijk voor meer informatie op onze website www.terneuzen.nl/wijdoorbreken.

Tentoonstelling

WIJ…doorbreken de cirkel van geweld is een reizende tentoonstelling. Deze bestaat uit 30 portretten van slachtoffers en hun indringende verhalen. Wethouder Jurgen Vervaet: “Nietsdoen is geen optie. Deze krachtige portretten maken duidelijk dat huiselijk geweld en kindermishandeling overal voor kunnen komen en dat het niet oké is. Ook in Terneuzen en Zeeland komt dit voor. We kunnen niet wegkijken en doen of het niet bestaat. Ieder van ons die huiselijk geweld vermoedt, kan iets doen om de cirkel te helpen doorbreken.”
De buitententoonstelling is van 23 februari tot 15 maart 2022 te zien op het Stadhuisplein in Terneuzen. Van 24 maart tot half juni 2022 is de tentoonstelling te zien in de nieuwe bibliotheek Terneuzen (tijdens openingstijden). Parallel aan de tentoonstelling vinden diverse (online) activiteiten plaats. Het voorlopige programma vindt u op onze website: www.terneuzen.nl/wijdoorbreken.

Hulp nodig?

Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling. Er zijn veel vormen van huiselijk geweld. Het kan bijvoor-beeld gaan om lichamelijk, geestelijk of seksueel geweld, verwaarlozing of financieel misbruik. Dit gebeurt binnen het gezin of de relatie, of door familie of vrienden. Slachtoffers zoeken niet snel of makkelijk hulp. Hun omgeving kan daarom een grote rol spelen in het doorbreken van de cirkel.
Maak je je zorgen over mishandeling of huiselijk geweld bij jezelf of bij anderen? Neem dan contact op met Veilig Thuis Zeeland, www.veiligthuiszeeland.nl. Bel 0800 2000 (24 uur per dag, zeven dagen in de week, gratis) of chat (via de website, tussen 9.00 en 17.00 uur). Als je wilt, kun je dit anoniem doen.