Burgemeester Terneuzen sluit drie panden wegens drugs

Burgemeester Erik van Merrienboer heeft in juli drie panden in de gemeente gesloten vanwege drugsovertredingen. In Axel werd op 12 juli een woning vergrendeld. De sluiting blijft drie maanden van kracht. Op 26 juli werden twee woningen in Terneuzen voor respectievelijk drie en zes maanden gesloten.

De bestuurlijke maatregel is genomen op basis van artikel 13b Opiumwet en het gemeentelijke Damoclesbeleid. De burgemeester kan een pand sluiten na het aantreffen van een handelshoeveelheid drugs. Het doel is om een einde te maken aan de situatie (aanloop) en herhaling te voorkomen. Via deze maatregel treedt de burgemeester ook op tegen het brandgevaar dat door illegale kwekerijen wordt veroorzaakt. 

Informatie over de adressen

  • 12 juli 2022: een woning aan de Van Gistellelaan in Axel. Op 17 maart 2022 werd daar een hennepkwekerij aangetroffen met 296 hennepplanten. De sluiting geldt voor 3 maanden.
  • 26 juli 2022: een woning aan de Azaleastraat in Terneuzen. Op 22 maart werden er handelshoeveelheden harddrugs (cocaïne en methadonpillen) aangetroffen. De sluiting geldt voor 3 maanden.
  • 26 juli 2022: een woning aan de Vondelstraat in Terneuzen. Op 17 februari 2022 werden er handelshoeveelheden harddrugs (cocaïne en MDMA) en softdrugs (hasj en henneptoppen) aangetroffen. Daarnaast werden er diverse goederen, waaronder een stroomstootwapen, boksbeugel en munitie gevonden. De sluiting geldt voor 6 maanden.

Aanpak ondermijning
Criminele organisaties maken enorme winsten met drugshandel. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk. Overheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken steeds meer samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Deze integrale aanpak vergroot de slagkracht van de overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Het doel is om misstanden aan te pakken en de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen.