Oktober, november, december

 • Hinder door staking in leerlingen- en zorgvervoer

  17 november 2022

  Werknemers in het leerlingen- en zorgvervoer gaan op vrijdag 18 november 2022 staken. Ook in Zeeuws-Vlaanderen. Hierdoor is die dag de Regiotaxi Zeeuws-Vlaanderen beperkt beschikbaar. Gebruikers gaan hinder ervaren.

 • Informatieavond verkenning huisvesting voortgezet onderwijs

  24 november 2022

  Wij verkenden twee locaties voor de nieuwe huisvesting van het voortgezet onderwijs, het Lodewijk College. Het college sprak zijn voorkeur uit voor de locatie Vliegende Vaart. In de gemeenteraadsvergadering van 15 december 2022 behandelt de gemeenteraad een voorstel over die locatiekeuze.

 • Uitnodiging filmvertoning ‘Drinkbare Rivieren: kompas voor onze Schelde?’

  15 november 2022

  Op vrijdag 25 november organiseert gemeente Terneuzen de filmpresentatie ‘Drinkbare Schelde’ door ecoloog en filosoof Li An Phoa. Li An zet zich in voor een wereld met drinkbare rivieren. Wethouder Laszlo van de Voorde (transities klimaat en duurzaamheid) opent de avond. We vertonen de film van Thom Verheul over Li Ans voettocht langs de Maas. Daarna houdt zij een interactieve sessie over hoe drinkbare rivieren een kompas voor onze Schelde kunnen zijn.

 • Horecapand gesloten wegens drugsoverlast

  11 november 2022

  Café ’t Sooszje aan de Nieuwstraat in Terneuzen is dicht op last van de burgemeester. Ook de bovengelegen woningen zijn gesloten. De directe aanleiding vormt de politie-inval in samenwerking met de gemeente die afgelopen weekeinde plaatsvond in het pand. Uit de bevindingen tijdens deze controle en het onderzoek dat hieraan vooraf is gegaan staat vast dat er harddrugs werden gedeald in het café. In de bovengelegen woningen waren tijdens de controle drugsgerelateerde attributen aanwezig, waaruit bleek dat er cocaïne werd bereid.

 • Terneuzen ondertekent voorstel voor nieuwe Regio Deal

  09 november 2022

  Op 8 november zetten vertegenwoordigers van Zeeuwse overheden, ondernemers en (culturele) organisaties hun handtekening onder een propositie voor een nieuwe Regio Deal. Dat gebeurde op het Provinciehuis in Middelburg. De aanvraag verzoekt het Rijk om 35 miljoen euro mee te investeren in het grensoverstijgende NOVEX-gebied North Sea Port District en haar directe omgeving aan beide zijden van de grens. Bij het zetten van zijn handtekening zei burgemeester Erik van Merrienboer: “De Regio Deal is een buitenkans is om bestaande ontwikkelingen te versnellen.”

 • Hoe gaat het met u?

  08 november 2022

  Bent u één van de 2.209 willekeurig gekozen inwoners van Terneuzen die een uitnodiging voor de Gezondheidsmonitor Volwassenen of Ouderen in de brievenbus kreeg? Dan heeft u afgelopen week een tweede herinneringsbrief ontvangen van GGD Zeeland.

 • Verkeershinder N290/N61: werkzaamheden in Terneuzen 18 – 21 november

  08 november 2022

  Rijkswaterstaat voert onderhoudswerkzaamheden uit aan het kruispunt van de N290 en de N61 bij Terneuzen. We herstellen schade aan het asfalt. Daardoor is vanaf vrijdag 18 november 20.00 uur tot maandag 21 november 06.00 uur een groot deel van het kruispunt afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid. Weggebruikers dienen rekening te houden met een langere reistijd.

 • Aziatische hoornaar gezien? Doe een melding

  08 november 2022

  De afgelopen tijd zijn er nesten van de Aziatische hoornaar gevonden in de gemeente Terneuzen. De hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Daarom worden de nesten verwijderd door een professionele ongediertebestrijder. Ziet u een nest of een Aziatische hoornaar? Doe er dan melding van!

 • Sluiskil krijgt dankzij de jeugd een sportpark voor jong en oud

  07 november 2022

  Op vrijdag 11 november is het eindelijk zover. Na een traject van twee jaar openen de kinderen van Sluiskil hun sportpark. Dit doen ze samen met wethouder Sonja Suij (Jeugd). In het dorpspark is de eerste Zeeuws-Vlaamse pumptrackbaan aangelegd. Daarnaast staan er nu speel- en fitnesstoestellen, is er een actieve hardlooproute en is de speelkooi vernieuwd.

 • Wat vindt u van het stadhuis?

  01 november 2022

  De meningen over het stadhuis van Terneuzen lopen uiteen. Dit jaar bestaat het iconische gebouw aan de Westerschelde 50 jaar. Daar hebben we op verschillende manieren aandacht aan besteed. Graag horen we wat de inwoners van Terneuzen van het gebouw vinden. Geef ook uw mening!

 • Check in met eigen betaalmiddel in Connexxion-bussen

  01 november 2022

  Wellicht heeft u al gehoord van OVpay, een nieuwe betaalwijze in de bussen van Connexxion in Zeeland? U kunt nu eenvoudig in- en uitchecken bij de kaartlezer met uw contactloze betaalpas, creditcard of mobiele telefoon. Bij het verlaten van de bus checkt u uit met dezelfde pas.

 • VoorleesExpress zoekt vrijwilligers!

  25 oktober 2022

  De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Twintig weken lang komt een vrijwilliger elke week bij deze kinderen thuis voorlezen. Samen met ouders en school streeft de vrijwilliger ernaar dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen. Is het iets voor u? De VoorleesExpress gaat namelijk ook in Terneuzen van start!

 • Ondernemers Terneuzen centrum ontvangen vierde CCV-ster

  18 oktober 2022

  Vorige week ontving Martijn van Battum, voorzitter van ondernemersvereniging Bizzy Stad Terneuzen, uit handen van een vertegenwoordiger van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) de vierde CCV-ster. Dit gebeurde tijdens een ontbijt wat in het teken stond van de (Zeeuwse) Week van de Veiligheid en waar ondernemers uit de binnenstad en burgemeester Erik van Merrienboer aanschoven.

 • Aanleg hondenspeelweide Zaamslag

  18 oktober 2022

  Maandag 17 oktober onthulde wethouder Jurgen Vervaet samen met de bestuursleden van stichting Hondenspeelweide Zeeuws Vlaanderen (HSWZ) een projectbord in de dorpsweide van Zaamslag. Dit projectbord symboliseert de start van de aanleg van de langverwachte hondenspeelweide; de eerste in de gemeente Terneuzen!

 • Drie insectenhotels voor Terneuzense wijk Zeldenrust

  18 oktober 2022

  Afgelopen maandag onthulden wethouder Laszlo van de Voorde en voorzitter van de wijkraad Zeldenrust, Maurice van Asten, een van de drie nieuwe insectenhotels in de wijk. De insectenhotels zijn een idee van de wijkbewoners. Medewerkers van de werkplaats van Zeeuwse Gronden hebben de hotels gemaakt.

 • 29 oktober Nacht van de Nacht: doe het licht uit en kom naar de activiteiten!

  19 oktober 2022

  Op zaterdag 29 oktober is het voor de 18e keer Nacht van de Nacht. Tijdens deze avond zijn er weer leuke activiteiten waarbij je de schoonheid van de donkere nacht kan ervaren. De Zeeuwse Milieufederatie, Natuur&Zo en de gemeente Terneuzen vragen je ook om waar het kan, het licht uit te doen.

 • Voorkeurslocatie voor nieuwbouw voortgezet onderwijs Terneuzen bekend

  13 oktober 2022

  Het voortgezet onderwijs in Terneuzen heeft nieuwe huisvesting nodig om het onderwijs goed en toekomstgericht te organiseren. De keuze voor een locatie is daarbij een belangrijke eerste stap. We hebben twee locaties onderzocht, Zeldenrustlaan en Vliegende Vaart. Tijdens de raadsinformatiebijeenkomst op 13 oktober heeft het college van burgemeester en wethouders de resultaten van de verkenning gepresenteerd aan de raad. Ook heeft het college zijn voorkeur voor locatie Vliegende Vaart toegelicht.

 • Herinnering: vult u de Gezondheidsmonitor- vragenlijst in?

  12 oktober 2022

  Heeft u een uitnodiging ontvangen van GGD Zeeland om de Gezondheidsmonitor-vragenlijst in te vullen?

 • Zeeuwse Week van de Veiligheid!

  12 oktober 2022

  U heeft het vast al gezien of gehoord: van 10 tot en met 16 oktober is het de Zeeuwse Week van de Veiligheid. Veiligheidsregio Zeeland vraagt deze week extra aandacht voor veiligheid en wil Zeeuwen zo (nog) zelfredzamer maken. Dit doen ze via open dagen, door het delen van tips, via afleveringen van ZeelandVeilig TV op Omroep Zeeland en door het organiseren van winacties.

 • Terneuzense ommetjes genomineerd voor beste loopinitiatief van Nederland

  11 oktober 2022

  De ommetjes van Terneuzen zijn genomineerd voor de LoopAward 2022. Het Platform Ruimte voor Lopen reikt deze prijs uit voor de beste Nederlandse loopinitiatieven. Wij zijn genomineerd voor het meest aansprekende maatschappelijke initiatief dat eraan bijdraagt dat mensen (meer) gaan lopen. Op 13 oktober worden de winnaars bekendgemaakt. Dit gebeurt op het Nationaal Voetgangerscongres in Zwolle.

 • Signaalpunt tegen eenzaamheid

  11 oktober 2022

  We horen allemaal wel eens over iemand die zich eenzaam voelt. Of misschien bent u zelf eenzaam. Soms is het niet duidelijk wat je hieraan kunt (laten) doen. Maar vanaf nu kunt u dit heel eenvoudig en vertrouwelijk melden via het Signaalpunt. Want alleen samen kunnen we eenzaamheid tegen gaan!

 • Raadsinformatieijeenkomst 13 oktober

  07 oktober 2022

  Op donderdag 13 oktober 2022 houden wij een raadsinformatiebijeenkomst. Deze openbare bijeenkomst is onderverdeeld in twee delen. U bent welkom om aanwezig te zijn bij een, of bij beide delen van deze bijeenkomst.

 • Twee nieuwe raadsleden: Jan Ellen (CU) en Ingrid Wojtal (Sociaal Terneuzen)

  06 oktober 2022

  Donderdag 6 oktober traden twee nieuwe raadsleden toe tot de gemeenteraad van Terneuzen: Jan Ellen (CU) en Ingrid Wojtal (Sociaal Terneuzen). Jan Ellen vervangt Ben van Assche die terugtreedt als raadslid. Ingrid Wojtal vervangt Jack d’Hooghe die ook terugtreedt als raadslid. Daarnaast benoemde de raad Jack d’Hooghe (Sociaal Terneuzen) en Paul Balcaen (CDA) tot fractievolgers.

 • Collegeleden en raadsleden lezen voor tijdens Dag van de Duurzaamheid

  04 oktober 2022

  Tijdens de Dag van de Duurzaamheid, op dinsdag 10 oktober, krijgen verschillende basisscholen bezoek van een aantal college- en raadsleden. Zij lezen dan kinderen voor uit vier bekroonde kinderboeken die samen met de afdeling Jeugd van bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen zijn uitgekozen.
  Het thema sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek ‘Gi-ga-groen!’.

 • Wordt de bieb in Terneuzen verkozen tot de beste van Nederland?

  04 oktober 2022

  Heeft u het al gehoord? Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen staat in de top 5 van beste bibliotheken van Nederland! Door te stemmen kan de bieb, gelegen in Terneuzen, verkozen worden tot ‘Beste Bibliotheek van Nederland Award 2022’. Stemt u ook?

 • Herdenking Bevrijding Biervliet

  04 oktober 2022

  Op dinsdag 11 oktober om 13.30 uur organiseert de Stichting Behoud Monumenten Biervliet de jaarlijkse herdenking van de bevrijding door de Canadezen. De bijeenkomst vindt plaats bij de plaquette, op de hoek van de Markt/Maarleveldstraat. Belangstellenden zijn welkom om hierbij aanwezig te zijn.

 • Nieuwe gemeentesecretaris Terneuzen

  05 oktober 2022

  Steven de Waal is per 1 oktober 2022 de nieuwe gemeentesecretaris van Terneuzen. Hij volgt Jan Princen op, die met pensioen gaat. Zowel Jan Princen als Steven de Waal werkten lange tijd binnen de gemeente Terneuzen voordat ze gemeentesecretaris werden. Jan Princen begon in 2003 als directeur Maatschappelijke en Facilitaire Zaken en werd in 2017 gemeentesecretaris. Steven de Waal begon in 2004 als afdelingshoofd Sociale Zaken en was daarna afdelingshoofd Realisatie & Beheer. De verbondenheid van beiden met de organisatie zorgt voor continuïteit.

 • Inventarisatie evenementen 2023. Meld uw evenement gauw aan!

  05 oktober 2022

  Evenementen die voor 2023 op de planning staan, moeten wij op tijd inventariseren. Weet u al of u in 2023 een evenement wilt organiseren? Laat het ons dan vóór 20 oktober 2022 weten via het inventarisatieformulier: www.terneuzen.nl/evenement2023

 • Verlenging crisisnoodopvang in voormalige bibliotheek Terneuzen

  27 september 2022

  Het college heeft besloten om de crisisnoodopvang in de voormalige bibliotheek in Terneuzen te verlengen. Dit omdat de doorstroom van asielzoekers nog altijd onder grote druk staat. Er zijn nog steeds onvoldoende opvangplekken.

 • ‘De Speeldroom’ is geopend!

  27 september 2022

  Na eerder uitstel vanwege het slechte weer, is afgelopen vrijdag dan toch de gloednieuwe speeltuin in Sas van Gent geopend! Deze droomspeeltuin heeft de naam ‘De Speeldroom’
  gekregen. Deze toepasselijke naam is bedacht door Levi uit groep 6. Samen met wethouder Sonja Suij (jeugd) en Ralph van Dijk (directeur Woongoed Zeeuws-Vlaanderen) openden de
  kinderen de speeltuin.

 • Vervolg campagne ‘Wat heb je aan €30.000,- als daarna...?’

  27 september 2022

  Vorig jaar startte de campagne ‘Wat heb je aan €30.000,- als daarna...?’ in de havens van Moerdijk, Terneuzen en Vlissingen/Borsele. De campagne richtte zich via Facebook en
  Instagram op havenmedewerkers. Wegkijken van verdachte activiteiten of hulp bieden bij drugssmokkel kan, als er veel geld wordt geboden, verleidelijk zijn. Maar de prijs die je uiteindelijk
  betaalt, kan hoog oplopen. ‘Wat heb je aan 30.000 euro als…?’ ‘…je daarna in de bak belandt?’ of ‘…criminelen je daarna naar huis volgen?’ De campagne krijgt dit najaar een vervolg. Dit keer met als motto: ‘Kies voor je eigen veiligheid’.

 • Bomen kappen en herplanten

  27 september 2022

  Helaas moeten we ook in de komende herfst/winterperiode weer bomen rooien. De oorzaken hiervoor zijn heel verschillend. Veruit de meest voorkomende reden is de afnemende gezondheid van een boom. Bijvoorbeeld kastanjebomen die te zeer zijn aangetast door de bloedingsziekte, essen die afsterven door de essentaksterfte, andere boomsoorten die last hebben van zwammen of ouderdom. Maar ook bomen die de extreme droogte niet goed doorstaan hebben en bomen die al dood zijn, ruimen we op.

 • 11 oktober halen we snoeiafval bij u thuis op. Maak een afspraak!

  05 oktober 2022

  Het is najaar, dus veel mensen gaan weer aan de slag in de tuin. Misschien bent u al volop bezig en heeft u veel snoeiafval en grof groenafval. Dan is het goed om te weten dat we op dinsdag 11 oktober een aparte ophaalronde rijden om dit afval op te halen!

 • Afspraken rond aantrekkelijke huurwoningen en leefbare wijken

  21 september 2022

  Woningcorporaties Clavis en Woongoed Zeeuws-Vlaanderen, de twee huurdersorganisaties en de gemeente Terneuzen, zetten samen de schouders onder betere en aantrekkelijke huurwoningen en leefbare wijken in de gemeente Terneuzen. Hiervoor ondertekenden ze afgelopen maandag de prestatieafspraken 2022-2025.