Sluiskil krijgt dankzij de jeugd een sportpark voor jong en oud

Op vrijdag 11 november is het eindelijk zover. Na een traject van twee jaar openen de kinderen van Sluiskil hun sportpark. Dit doen ze samen met wethouder Sonja Suij (Jeugd). In het dorpspark is de eerste Zeeuws-Vlaamse pumptrackbaan aangelegd. Daarnaast staan er nu speel- en fitnesstoestellen, is er een actieve hardlooproute en is de speelkooi vernieuwd.

De opening in het dorpspark start om 14.00 uur. In de ochtend krijgen de kinderen clinics (les) op de pumptrack met steps en stuntfietsen. Na de opening is er ook genoeg te doen in het dorpspark. Zo is er een ballonnenclown, kan er geschminkt worden en krijgen kinderen bij inlevering van een bon een gevuld sporttasje cadeau.

Bedacht door de jeugd

De plannen voor het (toenmalige) dorpspark zijn bedacht door de bovenbouwleerlingen van basisschool Het Mozaïek. Eerder konden zij aangeven welke plekken in Sluiskil ze wel en niet leuk vonden. Hierna maakten zij plannen voor nieuwe ideeën. Deze presenteerden zij in juli 2021 in de vorm van tekeningen, schaalmodellen en posters aan de collegeleden van Terneuzen, verenigingen, bedrijven en andere organisaties uit Sluiskil. De leerlingenraad koos ervoor om de voormalige skatebaan in het park op te ruimen en in te ruilen voor diverse sport- en spelmogelijkheden in het park.

Fijn sportpark in het groen

Wethouder Sonja Suij: “Het sportpark is hiervan het resultaat en een mooie aanwinst voor Sluiskil. Een fijne leefomgeving creëren doe je samen. Samenwerken met jeugd doen we regelmatig en ze bewijzen opnieuw hoe creatief en ruimdenkend zij zijn. Het voormalige dorpspark is nu een sportpark geworden waar jong en oud kan spelen, bewegen en zich in het zweet kan sporten. Maar het is ook een fijne ontmoetingsplaats voor het hele dorp, waar je op een bankje kunt zitten en genieten van het groen.”

Gezond in de Stad

Dit initiatief is onderdeel van ‘Gezond in de Stad’. GIDS is een landelijk project om gezondheid van en leefbaarheid voor, in dit geval jonge, inwoners te verbeteren. De gemeente Terneuzen gaat ervan uit dat een goede fysieke en sociale leefomgeving inwoners gezonder kan maken. Door de ideeën van kinderen over hun leefomgeving serieus te nemen en daar iets mee te doen, ontwikkelen ze ook vaardigheden op het gebied van actief burgerschap. Ze leren verantwoordelijkheid te nemen, problemen op te lossen en krijgen meer zelfvertrouwen. Voor Sluiskil betekent de bijdrage van de jeugd een nieuwe invalshoek bij de verbetering van de leefbaarheid.