Belgische regels grensverkeer per 27-1

Verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België zijn verboden van woensdag 27 januari tot zondag 18 april 2021. Dat heeft de Belgische overheid beslist. Enkel essentiële reizen zijn toegelaten.

Tot 18 april mag je niet zonder essentiële (noodzakelijke) reden naar België. De Belgische overheid heeft deze maatregel ingesteld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Direct na het afkondigen van de maatregelen was er enige onduidelijkheid over wat nu wel en niet mag. De gedachte achter de maatregel is echter duidelijk: alleen reizen als het noodzakelijk is. In tegenstelling tot het voorjaar heeft België besloten de grenzen niet te sluiten. Dit om het dagelijkse leven in de grensstreek niet te zeer te verstoren.

Inwoners grensregio

Inwoners van de grensregio mogen hun noodzakelijke boodschappen en activiteiten aan de andere kant van de grens blijven doen, mits ze dat eerder ook deden en de boodschap of activiteit in Nederland op dit moment ook is toegestaan. België roept echter de grensbewoners aan beide zijden van de grens op om hun reisbewegingen zo veel als mogelijk te beperken.

Moet je als grensbewoner de grens over? Neem dan je identiteitsbewijs en de ingevulde ‘Verklaring op eer’ mee, waarin je verklaart inwoner van een grensgemeente te zijn. Meer weten? Check de Veelgestelde vragen en antwoorden op de website van Zeeland Veilig.


Woon je niet in een gemeente aan de grens (of de gemeente daar achter) en moet je naar België? Check dan eerst of de reden van je reis onder een essentiële reis valt. Dit kun je checken op de website van de Belgische overheid.


Kom je uit België en wil je naar een Nederlandse gemeente? Check dan de regels die in Nederland gelden: