Boetes voor niet naleven coronamaatregelen

Alleen samen krijgen we het coronavirus in Nederland onder controle. Daar moet iedereen wat voor doen, En voor laten. Vanwege het coronavirus gelden voor iedereen regels. De politie en de boa’s treden op als deze regels overtreden worden. Daarbij kun je een forse boete krijgen. Omdat er nogal wat vragen zijn over deze maatregelen en boetes, zetten we hieronder de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Waarvoor delen politie en boa's boetes uit en hoe hoog is die boete?

Ben je met drie of meer mensen bij elkaar op straat en houden jullie géén 1, 5 meter afstand, dan ben je strafbaar. De politie en de boa’s handhaven hierop. Zij spreken je eerst aan en waarschuwen je. Luister je niet, dan krijg je een boete. Voor 12- t/m 17-jarigen is die 95 euro en voor 18 jaar en ouder is de boete 390 euro. Blijf je dan nog steeds te dicht bij elkaar hangen? Dan kunnen ze je aanhouden.
Deze regels gelden niet als je met je huisgenoten op straat bent. En ook kinderen jonger dan 12 jaar mogen nog gewoon samen buiten spelen. Ouders of verzorgers die toezicht houden, moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

Mag ik met 2, 3 of meer personen in één auto naar het werk rijden?

We moeten áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot hetzelfde huishouden behoren. Een huishouden is een gezin of huisgenoten. Het is dus zeer onverstandig om met een vriend(en), buur of collega('s) in één auto te zitten. Omdat je niet in hetzelfde huis woont, is de kans op een brede verspreiding groter. Je zit namelijk dicht op elkaar. Als je dit voor werk moet doen, vraag dan aan de baas of er andere mogelijkheden zijn.
Kun je er een boete voor krijgen? Dat kan als je met iemand buiten je eigen huishouden in de auto zit.

Wil je graag iets melden? Probeer eerst zelf de personen aan te spreken. Lukt dit niet, maar gaat het om een duidelijke overtreding? Bel dan naar 0900-8844.

Opvolgen regels

Wij hopen dat iedereen, jong en oud, de geldende maatregelen opvolgt en zoveel mogelijk thuisblijft.