Thuisblijven. Als buiten: niet in groep en afstand houden

Voor iedereen geldt op dit moment: blijf zoveel mogelijk thuis. Het voorkomen van verdere verspreiding van het virus is ons doel. Werk thuis als dit kan. Ga alleen naar buiten voor noodzakelijke boodschappen, om zorg te verlenen aan een ander of om een frisse neus te halen. Houd daarbij altijd 1,5 meter afstand en vermijd groepsvorming.

Verbod op groepsvorming

Groepen van maximaal twee mensen zijn toegestaan, maar iedereen moet 1,5 meter afstand houden. Mensen die samen een huishouden vormen, zoals gezinnen, en kinderen tot 12 jaar zijn uitgezonderd. Vanaf vrijdag 27 maart geldt dat gemeenten, toezichthouders en politie kunnen optreden als mensen de richtlijn van ‘houd minimaal 1,5 meter afstand tot anderen’ niet naleven. Maar laat het zo ver niet komen. Doe het voor jezelf en voor anderen!

70-plus/verminderde weerstand

Bent u 70-plusser of heeft u een verminderde weerstand? Blijf thuis en ontvang zo min mogelijk bezoek. Vraag of anderen voor u boodschappen kunnen doen. En probeer eens moderne communicatievormen zoals videobellen.

Boodschappen doen

Gaat u boodschappen doen? Dat kan. Ga alleen, vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand tot andere mensen.

Dagelijks leven

Wat als u…

  • wilt hardlopen of fietsen met vrienden? Ga liever alleen. Wilt u toch afspreken, houd altijd 1,5 meter afstand.
  • eten wilt bestellen? Dat is mogelijk. De bezorgdienst zal het eten contactloos aan huis bezorgen.
  • eten wilt afhalen in een afhaalrestaurant of snackbar? Dat kan, als u drukte uit de weg gaat en zorgt dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat.
  • kopje koffie wilt drinken bij een vriend of vriendin? Dat kan, maar houd ook dan 1,5 meter afstand. Ga zo min mogelijk op bezoek bij ouderen en mensen met verminderde weerstand. Zij vormen een risicogroep. Zoek liever op andere manieren contact, zoals telefonisch, via videobellen of schrijf eens een brief.

Wanneer sowieso thuisblijven?

Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.