Verschillen in maatregelen tussen Nederland en België

Wat zijn de verschillen tussen de maatregelen van Nederland en België? De Veiligheidsregio Zeeland heeft een en ander op een rijtje gezet.

Op de website www.zeelandveilig.nl/coronavirus vindt u in het blog van de Veiligheidsregio meer informatie over de verschillen. Ook vindt u onder veel gestelde vragen en antwoorden op deze site meer informatie over wat wel en niet mag.

Waar het in het algemeen op neerkomt is dat Belgen alleen nog naar buiten mogen komen voor volgende zaken:

  • Gaan werken (als dat echt niet thuis kan)
  • Een verplaatsing in het kader van je werk
  • Naar de winkel gaan
  • Naar de bankautomaat gaan
  • Naar de dokter gaan
  • Hulp bieden aan kwetsbare personen

Nederlanders die de grens over willen, moeten een verklaring hebben van werkgever of andere instantie zoals het ziekenhuis.

Respecteer de verschillen

Voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, Jan Lonink benadrukt dat het van belang is dat we de verschillen in aanpak tussen Nederland en België respecteren: “We zijn er aan gewend dat er geen grenscontroles meer zijn, maar nu ervaren we wel weer ineens die belemmeringen. Ik begrijp dat dat lastig en soms ook verwarrend is. Besef daarbij dat er altijd meer manieren zijn om iets aan te pakken. Wij moeten samen de crisis bestrijden maar vragen van iedereen begrip en respect voor het verschil in regels. Iedereen doet zijn best om deze crisis op een zo goed mogelijke manier het hoofd te bieden.”