Onthulling herinneringsbord oorlogsheld Dirk de Witte

Oorlogsheld Dirk de Witte (1881-1955) werd op maandag 11 november geëerd in Terneuzen. Aan de Schuttershofweg in Terneuzen werd een herinneringsbord onthuld door zijn nu 83-jarige kleinzoon.

Dirk de Witte was tijdens de Eerste Wereldoorlog chauffeur van Mathieu Blankers, de Duitse viceconsul in Terneuzen. De Witte reed met hem regelmatig heen en weer naar het Duitse hoofdkwartier in Gent. Nederland was neutraal en de grens met België afgesloten. De gevreesde dodendraad, een elektrische draadversperring van 2000 volt, vormde van Doel tot Sluis een onneembare barrière. Maar de viceconsul had vrije toegang tot België en daarmee ook Dirk de Witte. De Witte ging werken als spion voor de Belgen en voorzag hen van informatie over grensversterkingen en troepenverplaatsingen. Dirk nam grote risico’s en had, als hij was betrapt, de kogel kunnen krijgen.

Erkenning
Dirk de Witte kreeg in 1921 uit naam van de Belgische koning Albert I het Burgerlijk Kruis van Verdienste Eerste Klas, 1914-1918. Dit is een ereteken voor buitengewone daden van moed, opoffering en menslievendheid. Nu, na meer dan 100 jaar, krijgt deze ‘James Bond avant la lettre’ alsnog de erkenning van Terneuzen waarop hij had gehoopt.

Herinneringsbord
Reineke van Wouwe nam het initiatief om hem, in samenwerking met de Heemkundige Vereniging en de gemeente Terneuzen, te eren met een herinneringsbord. Zij stuitte bij het schrijven van haar Zeeuwse familiegeschiedenis ‘De Melksalon’ op dit verhaal van haar oudoom. Het herinneringsbord komt aan de Schuttershofweg. Daar bevond zich het consulaat waar Dirk de Witte in 1914 chauffeur werd van M.G.A. (Mathieu) Blankers.