Vrijwilligers gevraagd voor ‘Dodendraad leeft’

De gemeente Terneuzen vraagt vrijwilligers zich te melden voor de herdenking ‘de Dodendraad leeft’. Het is de bedoeling dat duizenden vrijwilligers uit Nederland en België een lint van witte krokussen planten op de plaatsen waar de stroomdraad liep. Dit gebeurt komend najaar, van 7 tot 14 oktober 2018.

Witte krokussen doen denken aan de witte scherven van de porseleinen isolatoren, waarmee de stroomdraad werd bevestigd. Deze zijn nog steeds te vinden op de plaatsen waar de dodendraad liep.

Honderd jaar geleden
Dit najaar is het 100 jaar geleden dat de Dodendraad werd afgebroken. Deze elektrische grensversperring was 350 km lang en liep langs de Nederlands-Belgische grens. De stroomdraad werd door de Duitse bezetter geplaatst om te voorkomen dat vrijwilligers zich zouden aansluiten bij het Belgische leger. Ook werden zo spionnen en smokkelaars tegengehouden.

70.000 Witte krokussen
Ter nagedachtenis van de ongeveer duizend slachtoffers en om dit belangrijke verhaal uit de grensregio levend te houden, planten we een lint van 70.000 witte krokussen langs de Zeeuws-Vlaamse grens. De gemeente Terneuzen doet dit samen met 25 andere gemeenten in Nederland en België. Langs de hele Zeeuws-Vlaamse grens werken 13 gemeenten (Nederlandse en Belgische) samen met diverse scholen en heemkundige verenigingen. Velen doen al mee, maar hoe meer mensen hoe beter. Op 6 oktober is het startsein voor de week van de Dodendraad. In Zelzate planten de gedeputeerden van de provincies Zeeland, Oost- en West-Vlaanderen en de burgemeesters/wethouders van de betrokken gemeenten de eerste krokussen.
Vrijwilligers die van 7 tot 14 oktober de handen uit de mouwen willen steken, kunnen zich aanmelden via e-mail: b.tolboom@terneuzen.nl.