Week van de Dodendraad

Van 7 tot en met 14 oktober is het de Week van de Dodendraad. Net voor en tijdens deze week planten honderden Vlaamse en Zeeuws-Vlaamse kinderen en vele vrijwilligers krokusbollen op de plek waar ooit de dodendraad liep. In onze gemeente staan er activiteiten op het programma in Koewacht, Westdorpe, Sas van Gent en Philippine.

Op 5 oktober planten leerlingen uit Sas van Gent en Assenede bollen langs de Poeldijkstraat. Leerlingen van de scholen Boekhoute en Philippine planten diezelfde dag bollen langs de Braakmanstraat op de grens bij de reconstructie van het grenswachterhuisje. Op 11 oktober gaan leerlingen uit Westdorpe, Sint Laurens en Zelzate langs de Stekkerweg aan de slag. Ook leerlingen uit het Nederlandse en Belgische Koewacht planten die dag samen.

                                               

Geheime boodschappen

Op alle locaties worden door de kinderen naast het planten van de krokustbollen ook geheime vredesboodschappen over de grens ‘gesmokkeld’. Dit gebeurt via de speciale krokusbollendoosjes.

 

Slachtoffers herdenken

De dodendraad is de elektrische draadversperring die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd opgericht op Belgisch grondgebied langs de grens met Nederland. Ruim 1000 personen zijn overleden bij pogingen om de draad over te steken. Om de slachtoffers hiervan te herdenken heeft de Stichting Verhalis het project ‘De dodendraad leeft’ opgestart. Binnen dit project wordt een fietsroute langs de grens tussen Nederland en België gerealiseerd en worden meer dan 115.000 witte krokussen geplant langs de grens om de dodendraad en haar slachtoffers te symboliseren.

 

‘De dodendraad leeft’ kan rekenen op de steun van het Scheldemondfonds van Euregio Scheldemond, die met dit en andere projecten de grensoverschrijdende samenwerking tussen Vlamingen en Zeeuwen wil intensiveren.