Waarom douchen voor het zwemmen?

Een goede vraag! en een behoorlijk lang antwoord.

Nederland telt circa 725 openbaar toegankelijke zwembaden. Jaarlijks bezoeken tussen de 80 en 90 miljoen mensen een zwembad (bron: CBS).  Zwembadexploitanten hebben de verantwoordelijkheid om zwembaden schoon en veilig te laten zijn, waaronder schoon zwembadwater. Bezoekers van zwembaden zorgen voor vuil in het water. Als die hoeveelheid vuil te hoog wordt, loopt de gezondheid van de zwemmers gevaar.

 

Desinfectiemiddelen

Het is in Nederland wettelijk verplicht om zwembadwater te desinfecteren met  chloor-producten. Wanneer vuil in zwembadwater reageert met die chloorproducten worden desinfectie bijproducten gevormd. Deze desinfectie bijproducten zijn de oorzaak van irritaties aan luchtwegen of rode en prikkende ogen. Ook vormen desinfectie bijproducten een belasting voor het milieu. Hoe schoner de zwemmer, des te minder desinfectiemiddel nodig is en des te minder desinfectie bijproducten worden gevormd. Kortom, een schone zwemmer zorgt voor schoner zwemwater, zorgt voor een verlaging van het gebruik van chemische desinfectiemiddelen, zorgt voor minder irritaties aan de luchtwegen of prikkende ogen en zorgt voor minder milieuvervuiling.

 

Eerst douchen

Bezoekers kunnen zelf een belangrijke bijdrage leveren aan het verhogen van de hygiëne van het zwemwater, het verminderen van het gebruik van desinfectiemiddel en het ontstaan van chloorverbindingen. Schone badkleding en goed douchen voor het zwemmen, waarbij haargel, cosmetica, crèmes, zweet en urine afgespoeld worden, leiden tot een aanzienlijke vermindering van de belasting van het water met organische stoffen.

Onder goed douchen, wordt verstaan minimaal 15 seconden bij een behoorlijke temperatuur. Wanneer de bezoekers voor het zwemmen hebben gedoucht, blijft het zwemwater schoner en daarmee makkelijker te desinfecteren met minder chemicaliën en prettiger om in te zwemmen.

 

Volgorde zwembadbezoek is dus:

1.         Binnenkomen, omkleden en spullen opruimen;

 

2.         Naar het toilet, dan hoeft u niet meer tijdens het zwemmen;

 

3.         Douchen, spoel uzelf eerst minimaal 15 seconden af onder de douche, ook al heeft u dat eerder op de dag ook

            thuis al gedaan. Door te douchen spoelt u zich schoon, gebruik bij voorkeur shampoo voor een groter effect,

            waardoor het zwembadwater schoner blijft en dus prettiger om in te zwemmen.

 

4.         Ga niet onnodig lang onder de douche te staan.

 

5.         Ga niet als enkeling onder de groepsdouches.

 

 

Omdat het hygiënisch effect van het dragen van een zwembroek in plaats van een boxershort of afgeknipte spijkerbroek vele malen groter is dan dat van douchen voor het zwemmen zullen net als voorheen zwemmers worden aangesproken op hun zwemkleding.