Kies de plant die bij je past!

Planten maar!

Als je tuinaarde hebt aangebracht, kan je beginnen met planten of zaaien. Geef je planten de juiste plek. Zo blijven ze gezonder en vragen ze minder onderhoud. Maar wat is de juiste plek? Sommige planten houden van zon, andere staan liever in de schaduw. Dit is bepalend voor de planten die je kiest. Geschikte inheemse planten voor een geveltuin zijn: :

Voor een zonnige geveltuin:

Latijnse naam; Nederlandse naam

Anthemis tinctoria; Gele kamille

Anthyllis vulneraria; Wondklaver

Briza media; Bevertjes

Campanula rapunculoides;  Akkerklokje

Dipsacus fullonum; Grote kaardenbol

Echium vulgare; Slangenkruid

Nepeta cataria; Wild kattenkruid

Origanum vulgare; Wilde marjolein

Salvia pratensis; Veldsalie

Thymus pulegioides; Grote tijm

Verbascum thapsus; Koningskaars

Verbascum nigrum; Zwarte toorts

Humulus lupulus*; Hop*

 

Voor een geveltuin in (half)schaduw:

Latijnse naam; Nederlandse naam

Aquilegia vulgaris; Wilde akelei

Campanula trachelium; Ruig klokje

Clinopodium vulgare; Borstelkrans

Digitalis purpurea; Vingerhoedskruid

Lamium galeobdolon; Gele dovenetel

Lunaria annua; Tuin judaspenning

Primula veris; Gulden sleutelbloem

Prunella vulgaris; Gewone brunel

Teucrium scorodonia;  Valse salie

Silene latifolia subsp. alba; Avondkoekoeksbloem

Veronica chamaedrys; Gewone ereprijs

Veronica longifolia; Lange ereprijs

Lonicera periclymenum*; wilde kamperfoelie*

Hedera helix*;  klimop*

Clematis vitalba*; Wilde bosrank*

*= klimplant. Dit zijn slechts voorbeelden. Er zijn nog veel meer planten die goed kunnen groeien in een geveltuin. Lavendel en stokrozen zijn bijvoorbeeld erg populair.

Kies je voor een klimplant? De Klimplantengids van de gemeente Amsterdam geeft heel veel goede informatie hierover.

Biologische bloeiboog

Planten kleden de straat aan, maar kunnen ook meehelpen aan het verhogen van de biodiversiteit. Kies daarvoor biologisch gekweekte inheemse planten en/of -bollen. Online vind je verschillende aanbieders die een kant-en-klaar pakket met inheemse planten voor een zon- of schaduwgeveltuin kunnen leveren. Deze pakketten houden rekening met een lange bloeiboog. Dat wil zeggen dat er steeds een andere plant bloeit die bestuivers voorziet van voedsel. Planten met bessen of zaden zijn favoriet bij vogels. In tuincentra hebben ze vaak een gedeelte met bij-, vlinder-, of vogelvriendelijke en inheemse planten.

Waarom biologisch?

Biologische planten maken een groot, positief verschil. Zowel op de plantenkwekerij als bij jou in de tuin, dragen biologische tuinplanten bij aan biodiversiteit. Deze zijn niet schadelijk voor insecten.

Waarom inheems?

Inheemse planten, of heemplanten, zijn planten die van nature in een gebied voorkomen. Inheemse planten zijn belangrijk voor het instandhouden van insectensoorten. We moeten het zo aangenaam mogelijk maken voor de insectensoorten die nog zijn. Alleen zo kunnen we voorkomen dat ze uitsterven. In je eigen tuin kun je een plantje bijdragen!

TIP: Ruil zaadjes of stekjes met je buren, Zo kom je op een leuke en goedkope manier aan planten die het hier goed doen. Zie je een mooie plant in een tuin staan? Vraag de eigenaar of je in het najaar wat zaad hiervan mag hebben. Zo help je de omgeving te vergroenen zonder dat dat veel hoeft te kosten. Of nog een stapje verder: organiseer in het voorjaar een planten- en zadenruilmarkt met je buren. (afbeelding plantenbieb Schepenenstraat Sluiskil erbij)

Wat mag je niet planten?

Invasieve soorten zoals de Japanse duizendknoop zijn verboden om aan te planten. Woekerende en diep wortelende planten mogen niet in de volle grond geplant worden, wel in een plantenbak of bloempot. Dit om schade aan omliggende verharding, kabels en leidingen te voorkomen.

Houd met je plantkeuze rekening met je omgeving. Zo is het niet fijn om op een smalle stoep met je goeie kleren langs een roos of vuurdoorn te lopen. Kies dan liever voor een plant zonder doorns. Plant je stokrozen? Supermooi! Maar geef ze steun zodat ze tegen het einde van de bloei overeind blijven. Heesters en bomen worden snel te groot voor een geveltuin. Ze wortelen diep, kunnen schade toebrengen aan de stoep en gaan overhangen. Als je deze plant, doe dit dan enkel in een plantenbak.

Planten, hoe doe je dat?

De beste periode om te planten is het najaar. De plant heeft dan voldoende tijd om in de nog warme grond goede wortels aan te maken voor het nieuwe groeiseizoen. Bij het planten maak je een kuiltje dat iets groter is dan de pot waar het plantje in zit. Je giet het vol met water en zet het plantje zonder pot erin. Terwijl je de plant met je ene hand op de goede hoogte (zelfde hoogte als omringende grond) houdt, druk je de uitgekomen aarde rond de plant in het plantgat aan. Plant diep genoeg, maar begraaf je plant niet.
Ook voorjaarsbloeiende bollen plant je in het najaar. Op de verpakking staat hoe diep je ze moet planten voor het beste resultaat.
Verschillende soorten planten kan je zaaien. Op internet staat veel informatie over in welke periode je welke plant het beste op welke manier zaait.