Raadplegen archieven

De oude archieven van gemeente Terneuzen zijn geplaatst bij het Zeeuws Archief. De stukken die u wilt bekijken, vraagt u van te voren aan bij het Zeeuws Archief

Het Zeeuws Archief heeft verschillende studiezalen in Zeeland. De studiezaal in Terneuzen is gehuisvest in het Waterschapskantoor, Kennedylaan 1, 4538 AE Terneuzen (begane grond in het Waterschapskantoor).

Reserveer vooraf

Voor een bezoek aan de studiezaal in Terneuzen is het maken van een afspraak noodzakelijk. U kunt een afspraak maken voor dinsdag en woensdag, van 10.00 tot 16.00 uur.

U kunt in de studiezaal digitaal onderzoek doen. Als u originele stukken wilt raadplegen uit het gemeentearchief van Terneuzen, dan moet u deze vooraf reserveren. Stuur voor het reserveren van een werkplek of een stuk uit het gemeentearchief een e-mail aan: studiezaalterneuzen@zeeuwsarchief.nl.
Reserveren voor een bezoek op dinsdag kan tot maandag 15.00 uur. Reserveren voor de woensdag kan tot dinsdag 15.00 uur. U kunt maximaal vier inventarisnummers per bezoekdag reserveren.

Ook kunt u in de studiezaal in Terneuzen stukken uit de Zeeuws-Vlaamse collectie van het waterschap raadplegen. Deze hoeft u niet vooraf te reserveren.

Bouwtekeningen en bouw- en milieuvergunningen

Het Zeeuws Archief gaat alle bouwtekeningen en bouw- en milieuvergunningen van de gemeente Terneuzen de komende maanden laten digitaliseren. U kunt een (gratis) scan aanvragen via ons online formulier. Gebruik hiervoor de knop 'Tekening/vergunning opvragen'.
U kunt er ook voor kiezen om de ingescande tekening op afspraak in te komen zien op het stadhuis in Terneuzen. Voor een fysieke kopie van de scan brengen wij kosten in rekening.

Tekening / vergunning opvragen

Studiezaal Middelburg

U kunt stukken uit het archief van de gemeente Terneuzen ook raadplegen in Middelburg. Het Zeeuws Archief heeft hiervoor een studiezaal.

Tarieven

Een bezoek aan de studiezaal en het raadplegen van archieven en collecties is gratis. Voor het (laten) maken van kopieën en scans brengt het Zeeuws Archief kosten in rekening.
Voor een compleet overzicht van de tarieven kijkt u op de website van het Zeeuws Archief.

Zeeuwengezocht

Op de website www.zeeuwengezocht.nl  kunt u alle openbare akten van de burgerlijke stand van de gemeente Terneuzen bekijken. Het gaat om de akten van alle voormalige gemeenten die nu onderdeel zijn van de gemeente Terneuzen. Dat zijn de voormalige gemeenten Axel, Biervliet, Hoek, Koewacht, Overslag, Philippine, Sas van Gent, Terneuzen, Westdorpe en Zuiddorpe. Ook van Waterdijk, een zelfstandige gemeente in de periode 1796-1814, zijn de scans beschikbaar.

Van de huidige gemeente Terneuzen zijn er in totaal 185.254 akten, verdeeld over 76.368 scans. De akten van geboorte, huwelijk en overlijden zijn openbaar vanaf respectievelijk 100, 75 en 50 jaar. De burgerlijke stand begon in Zeeuws-Vlaanderen, in tegenstelling tot de rest van Nederland, al per 22 september 1796.

Krantenverzamelingen

Gemeente Terneuzen heeft haar krantenverzamelingen overgedragen aan de Zeeuwse Bibliotheek. Deze worden nog ingescand en komen dan via de Zeeuwse Bibliotheek online beschikbaar.

Geschiedenis van Terneuzen en omgeving

Wist u dat de naam Terneuzen is afgeleid van het woord ‘nesse’ (nisse), dat landtong betekent? Vermoedelijk is de naam Terneuzen zo ontstaan omdat deze landtong de vorm van een neus had. Wilt u meer weten over het ontstaan van Terneuzen en de omliggende plaatsen? Bekijk de geschiedenispagina.