Viering 50 jaar stadhuis

Logo stadhuis 50 jaarIn 2022 vieren we dat het stadhuis van Terneuzen 50 jaar bestaat. Het gebouw is een ontwerp van architect professor Jacob Berend (Jaap) Bakema (1914 - 1981), dat vanaf het begin spraakmakend is geweest. Bij de opening in 1972 noemde hij hetzelf met enige ironie ‘Een huis aan de dijk’. Dit iconische stad-huis zetten we in 2022 in de schijnwerpers. En wij nodigen u uit het jubileum mee te vieren.

Tijdens de opening van het jubileumjaar droeg André van der Veeke van het Terneuzense dichtersgilde het officiële jubileum-gedicht, ‘Een ark van beton’ voor.

Neem online een kijkje in het stadhuis!

Benieuwd naar het interieur van ons stadhuis? Neem dan een kijkje in diverse ruimtes, zoals de trouwzaal, de raadzaal en de burgerzaal. Klik hier op de link naar de virtuele tentoonstelling.

Na het symposium

Op vrijdag 11 november 2022 organiseerden gemeente Terneuzen en architectenbureau Broekbakema (Rotterdam) een symposium voor professionals in architectuur, de ontwikkeling van erfgoed en duurzaamheid. Wij kijken terug op een mooie dag, met interessante bijdragen, boeiende discussies en plezierige ontmoetingen. Wij gaan met de uitkomsten van de vragenlijst en het symposium verder aan de slag om na te denken over de toekomst van het gebouw. Want een ding is zeker: dit ontwerp is springlevend en heeft alle potentie om tijdloos te zijn. Bekijk hier het filmpje over het symposium.

Zomer 2023: Brute Verwondering

Een van de aanbevelingen uit het symposium was om de deuren van het stadhuis vaker te openen voor publiek en te bekijken of er in het stadhuis ruimte was voor andere functies. Om zodoende ook andere doelgroepen aan te trekken en meer mensen kennis te laten maken met het stadhuis.logo brute verwondering

Tussen vrijdag 25 augustus en zaterdag 9 september organiseerden we daarop de zomermanifestatie Brute Verwondering. Drie weekenden lang konden inwoners en bezoekers op het stadhuis terecht voor een afwisselend programma. In de Burgerzaal stonden spinningfietsen, voor een sportieve activiteit met uitzicht over de Westerschelde. Filmstudio Bruutsterdam uit Clinge organiseerde drie creatieve workshops (film maken, fotografie en animatie). Poppodia Porgy en Bess en de PIT organiseerden een weekend lang live muziek. Toonbeeld gebruikte de ramen van het stadhuis als schilderdoek en gaf spannende, muzikale rondleidingen voor kinderen. De trouwzaal was even museumzaal en bood een preview van een komende kunstmanifestatie EEN FABRIEK. Voor een drankje konden bezoekers terecht bij de Bakema bar. De rondleidingen door het stadhuis blijven onverminderd populair. Het laatste weekend bood ruimte voor een drukbezochte ondernemersborrel en sloot zaterdag af na de Open Monumentendag. Bekijk hier de terugblik op drie mooie weekenden.

Wat vindt u van het stadhuis?

Voorafgaand aan het symposium in 022 vroegen we de mening over het stadhuis. We hebben deze enquête uitgezet via onze website en social mediakanalen (Facebook en LinkedIn). 1290 respondenten vulden de vragenlijst in. Hieronder ziet u de uitslag, in totaal en opgesplitst naar inwoners van onze gemeente (689 reacties) en daarbuiten (538 reacties). De cijfers zijn afgeronde percentages

Uitslagen
Stelling Ja Nee Geen mening
Het stadhuis spreekt mij aan 75 24 1
Het stadhuis is een icoon voor Terneuzen 77 19 4
De huidige architectuur/uitstraling moet behouden blijven 76 22 2
Het stadhuis moet een rijksmonument worden 69 24 6*
Ik woon in de gemeente Terneuzen 56 44 -

 

Stelling - 689 inwoners van onze gemeente Ja Nee Geen mening
Het stadhuis spreekt mij aan 65 34 1
Het stadhuis is een icoon voor Terneuzen 70 28 2
De huidige architectuur/uitstraling moet behouden blijven 66 32 2
Het stadhuis moet een rijksmonument worden 56 35 9
Ik woon in de gemeente Terneuzen 100 0 -

 

Stelling - 538 mensen van buiten de gemeente Ja Nee Geen mening
Het stadhuis spreekt mij aan 90 10 0
Het stadhuis is een icoon voor Terneuzen 88 7 5
De huidige architectuur/uitstraling moet behouden blijven 90 8 2
Het stadhuis moet een rijksmonument worden 88 10 3*
Ik woon in de gemeente Terneuzen 0 100  

*geen 100% door afrondingsverschil

De conclusie is dat een meerderheid van de mensen enthousiast is over het gebouw. Wel is er een verschil tussen de mening van onze eigen inwoners en mensen van buiten de gemeente, die het gebouw hoger waarderen.

Het stadhuis in een woord

Als mensen in een woord moeten aangeven hoe ze het gebouw vinden, dan zeggen ze:
lelijk (86 maal), mooi (51), prachtig (46), bijzonder (37), uniek of geweldig (ieder 23), iconisch / een icoon (32), bruut (24), stoer (15), niet mooi (14), apart (10), schitterend of fantastisch (ieder 9), foeilelijk (6), imposant of indrukwekkend (ieder 5) of een bunker (4).

Persoonlijke verhalen of herinneringen

Gevraagd naar de persoonlijke verhalen bij het stadhuis dan geven achttien mensen aan dat ze er zijn getrouwd, of er een trouwerij hebben meegemaakt. Anderen zeggen: het hoort gewoon bij Terneuzen. Of: als je er vaker naar kijkt, er meer vanaf weet, dan ga je het meer waarderen. Iemand zou het willen verplaatsen, een ander zou het stadhuis in een andere vorm mooier vinden. Een buurtbewoner merkt op hoe mooi het stadhuis mee verandert met de jaargetijden en met de stand van de zon. En voor een ander moet het gebouw gewoon functioneel zijn, meer niet.

Wat doen we met de uitkomsten?

Het afgelopen jaar hebben we met diverse activiteiten stilgestaan bij het 50-jarig bestaan van het stadhuis. Dat heeft veel aandacht opgeleverd en we hebben grote groepen inwoners en andere belangstellenden ontvangen. Dat smaakt naar meer. De input uit de enquête en de inzichten van het symposium van afgelopen vrijdag benutten we bij het denkproces over het toekomstige gebruik van het stadhuis (bijvoorbeeld toegankelijker maken). En we gebruiken het bij een mogelijke verkenning voor de status van rijksmonument.