Archeologie

De archeoloog van de gemeente Terneuzen onderzoekt en beheert de resten van het verleden: het bodemarchief. Om te voorkomen dat ons bodemarchief bij bouw- of graafwerkzaamheden verdwijnt, hebben we beleid opgesteld.

Het archeologiebeleid van de gemeente Terneuzen is vastgelegd in de Erfgoedverordening Terneuzen 2011. In 2024 gaan we dit beleid actueel maken. En in ‘De onderste steen boven? Interim-beleid archeologie gemeente Terneuzen’ (2011), inclusief Bijlage 1: stroomschema onderzoeksplicht archeologie.

Bouwplannen

Als u ergens wilt bouwen en de bodem wordt daarbij verstoord, dan moet u rekening houden met archeologische waarden. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij de aanleg van een garage, het graven van een kelder of waterpartij, maar ook bij heien. Heeft u bouw- of sloopplannen? In sommige delen van de gemeente moet u dan eerst archeologisch onderzoek laten doen. Zodat archeologische resten niet verloren gaan. De Handleiding Vrijstellingenkaart archeologie gemeente Terneuzen (update, 2017) geeft hierover uitleg. De Vrijstellingenkaart (2017) laat zien tot op welke diepte een terrein vrijgesteld kan worden van archeologisch vooronderzoek bij bestemmingsplannen. Dit is om te voorkomen dat archeologisch behoudenswaardige resten verloren gaan of dat bij de uitvoering van ruimtelijke plannen toevalsvondsten worden gedaan. 

We adviseren u om voorafgaand aan een aanvraag omgevingsvergunning contact met ons op te nemen. Wij denken graag met u mee. Bijvoorbeeld over aanpassing van uw plannen, zodat archeologisch onderzoek misschien niet nodig is of minder kost. Neem hierover contact op met Marion Burger, beleidsmedewerker Archeologie, via tel. 14 0115.  

Nota archeologie

De archeologienota is het resultaat van archeologisch vooronderzoek, middels bijvoorbeeld bureau-, boor-, proefsleuven- en/of proefputtenonderzoek. Deze nota is bestemd voor vergunningsverleners bij de beoordeling van vergunningsaanvragen bij bouwwerkzaamheden, maar ook voor geïnteresseerden. 

Archeologische monumentenarcheologie

Onze gemeente kent twee archeologische rijksmonumenten. Het gaat om de Torenberg in Zaamslag (zie afbeelding) en om een terrein bij de Burchtlaan in Axel. In beide gevallen zijn dit restanten van middeleeuwse kastelen, waar helaas weinig van is terug te zien.

Recent archeologisch onderzoek

In de diverse kernen van onze gemeenten hebben we de afgelopen twaalf jaar diverse archeologische onderzoeken gedaan. In het kader van het project ‘Leemten in kennis' (2014) is ook een aantal grote bureauonderzoeken uitgevoerd. Hierin lichten we een aantal specifieke vindplaatsen dan wel verdronken dorpen uit.