Coronavirus en ondernemers
Het coronavirus kan gevolgen hebben voor uw bedrijf en uw werknemers. U kunt zich voorbereiden op mogelijke bedrijfsrisco’s. Op deze pagina leest u waar u rekening mee kunt houden. En bij welke overheidsorganisaties u terechtkunt voor advies of om zaken te regelen.
Voor veel ondernemers is het steeds moeilijker geworden om financieel de eindjes aan elkaar te knopen. Ondernemers die hun hart willen luchten, bijvoorbeeld over hun gesloten zaak, of ondernemers die graag het verhaal over hun benarde persoonlijke situatie kwijt willen, kunnen terecht bij de noodlijn van Ondernemend Nederland (ONL) en Instituut voor het Mkb (IMK). De noodlijn voor ondernemers is te bereiken op 088-9990000.
De gevolgen van de coronacrisis zijn groot. Ook voor u als ondernemer. Door middel van een korte vragenlijst (10 vragen, 5 minuten) heeft de gemeente Terneuzen de impact van het coronavirus op uw onderneming gepeild in april 2020. De resultaten kan je hier vinden (pdf). In december 2020 hebben we deze peiling nogmaals herhaald. Ga naar de resultaten van de tweede peiling (pdf)
Wilt u op de hoogte blijven over het nieuws voor ondernemers in de gemeente Terneuzen?
Regelingen voor ondernemers
De impact van het coronavirus op banen en economie houdt aan en de economische recessie is voorlopig niet voorbij. Daarom komt het kabinet met een derde steun- en herstelpakket voor ondernemers en werkenden, dat volgt op de twee eerdere noodpakketten. Het nieuwe pakket loopt tot in 2021 en is gestoeld op drie pijlers: steun, helpen aanpassen en investeren.
Als ondernemer kan u een tijdelijke vergunning aanvragen voor de uitbreiding van uw terras via DigiD of e-herkenning. Er zijn voorwaarden verbonden aan deze tijdelijke vergunning. Alle horecaondernemers hebben deze voorwaarden per brief ontvangen. Heeft u nog vragen, dan kan u contact opnemen met Peter Verploeg, bedrijfscontactfunctionaris, via 06-53731123 of e-mail of met Irene Dimmers, via 06-10930360 of e-mail.
Tozo 4.0
Vanaf 1 april kunt u bij ons Tozo 4.0 aanvragen. Tozo 4.0 kan ingaan op 1 april 2021 en loopt tot uiterlijk 1 juli 2021. Voor alle veranderingen die in Tozo 4.0 gelden, kunt u naar de website van de RIjksoverheid gaan. Tozo 4.0 is er voor de zelfstandige die:
- een gezinsinkomen heeft onder het sociaal minimum, en
- wiens bedrijf geldproblemen heeft als gevolg van de coronacrisis en
- voldoet aan de voorwaarden zoals aangegeven op de website www.krijgiktozo.nl.
Bij de aanvraag geeft u uw verwachte gezinsinkomen op. Wij kunnen ons voorstellen dat u het moeilijk vindt een inkomensschatting te maken voor de hele periode dat TOZO 4.0 loopt. U kunt daarom ook tussentijds doorgeven welk inkomen u verwacht via "Mijn Gemeente". U voegt het document dan toe aan uw TOZO 4.0 zaak.
Naast de Tozo is er nu ook een aanvullende uitkering voor particulieren en ondernemers die moeite hebben met het betalen van hun noodzakelijke kosten. Op de webpagina over het onderwerp TONK staan de voorwaarden uitgelegd en kunt u een aanvraag doen.
NOW wordt onder aangepaste voorwaarden verlengd tot en met 30 juni 2021 en kan aangevraagd worden vanaf 16 november. NOW 3.0 geldt tot en met 30 juni 2021 en kun je per 3 maanden aanvragen.
Groeibedrijven kunnen een aanvraag indienen voor een speciaal overbruggingskrediet, de zogenaamde Corona-Overbruggingslening (COL). Dit kan bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), die deze regeling op verzoek van het kabinet uitvoeren.
Heeft u een factuur ontvangen van de gemeente Terneuzen en wilt u hiervoor een verzoek doen voor uitstel van betaling? Dan kunt u onderstaand formulier 'verzoek uitstel van betaling' indienen.
Informatie
Er zijn communicatiemiddelen in het Nederlands, in Nederlandse Gebarentaal (NGT) en eenvoudige taal beschikbaar. Bekijk daarvoor het overzicht communicatiemiddelen coronavirus. U kunt deze middelen gebruiken om te informeren over maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
Anderstalig
Er zijn ook posters en social-media-banners in het Engels, Arabisch, Spaans, Pools, Turks, Papiamento en Papiamentu, Duits en Frans. Bekijk hier het overzicht van anderstalige communicatiemiddelen coronavirus.
Met het protocol ‘Verantwoord Winkelen’ zorgen we er samen voor dat iedereen zo veilig mogelijk kan winkelen en er tegelijkertijd door medewerkers veilig gewerkt kan worden. Het protocol is opgesteld om de verspreiding van het virus tegengegaan, het is dus belangrijk dat iedereen zich aan de richtlijnen houdt. De richtlijnen in het protocol gelden voor alle ondernemers, medewerkers en klanten van de detailhandel. Er wordt advies gegeven over het maximumaantal klanten per winkel, samples en proeverijen en andere hygiëne maatregelen. Ook wordt er advies gegeven over wat als je als ondernemer moet doen als je niet 1,5 meter afstand van anderen kan waarborgen.
UPDATE 3 november: Overheid en detailhandel hebben gezamenlijk een ‘Afsprakenkader Naleving en Handhaving Verantwoord Winkelen’ opgesteld.
Om Zeeuwse ondernemers te helpen het hoofd boven water te houden heeft Dockwize het SOS programma ontwikkeld. SOS staat voor snel ondernemers support waarbij een team van experts met de ondernemer aan de slag gaat om niet alleen de crisis te overleven, maar er ook sterker uit te komen.
Het SOS programma van Dockwize is een online programma waarin ondernemers individueel worden begeleid door een team van experts. Zij krijgen in korte tijd inzicht in de huidige situatie en financiële mogelijkheden en krijgen concrete handvatten en ideeën om de schade te beperken. Belangrijker nog is dat er gebouwd wordt aan een positieve toekomst door middel van een concreet actieplan, waarvan ook de implementatie wordt opgevolgd. Deelname aan het programma is kosteloos en ondernemers kunnen zich vanaf nu gratis aanmelden.
Via stichting ‘155-Help-een-bedrijf’ kunt u kosteloos terecht bij het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. Zij geven ondernemers bedrijfsadvies en ondersteuning. U kunt op werkdagen bellen met telefoonnummer 088-99 90 155 of ga naar de website www.155.nl. U kunt hier ook online een doelgroepscan doen. U weet dan voor welke regelingen u in aanmerking kunt komen.
Bent u een mkb-ondernemer en heeft u problemen door de coronacrisis? Dan kunt u in 2020 gratis professionele coaching aanvragen bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB). In een klankbordtraject van 6 maanden wordt u persoonlijk begeleid door een OKB-adviseur. Wat uw vraag ook is, uw adviseur heeft kennis van zaken én ondernemerservaring. U kunt vrijuit van gedachten wisselen en uw ideeën spiegelen. De adviseur is uw klankbord en geeft onpartijdig advies.
U kunt een klankbordtraject aanvragen via www.ondernemersklankbord.nl.
Grensarbeid tijdens de Corona crisis levert veel vragen op. In dit artikel vind je links naar actuele informatie voor grensarbeiders. Dit artikel wordt wekelijks geactualiseerd.
Op de website MijnCoronaprotocol kunnen ondernemers zien welke coronaprotocollen gelden specifiek voor hun branche. Ook staan er praktijkvoorbeelden op, zoals ‘Hoe pas je je kledingwinkel aan?’ en 'Hoe ga je om het delen van gereedschap in de bouw?’. De website is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland, in samenwerking met de Rijksoverheid.
Het Coronavirus kan gevolgen hebben voor uw bedrijf en uw werknemers. U kunt zich voorbereiden op mogelijke bedrijfsrisco’s. Op de website van het Ondernemersplein leest u waar u rekening mee kunt houden.
Op de website van Koninklijke Horeca Nederland lees je meer over de maatregelen voor de horeca.
Stel uw vragen
Op de website van ZEELANDveilig kan je terecht met je vragen over het Coronavirus.
Zeeuwse ondernemers kunnen bij de Provincie, gemeente, Impuls en bij VNO-NCW Zeeland terecht met hun vragen. Het Zeeuws Loket: is te bereiken tijdens kantooruren via e-mail. Meer info op de pagina Coronavirus en ondernemers van de Provincie Zeeland.
Bij het KVK Coronaloket kun je terecht met al je ondernemersvragen. Telefoonnummer: 0800-2117 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur).
Door de situatie rondom het Coronavirus heeft Nederland vergaande maatregelen moeten nemen. Deze maatregelen hebben gevolgen voor ondernemers. Om die reden heeft Sabewa Zeeland besloten coulant om te gaan met de invordering van de gemeentelijke- en waterschapsbelastingen. Heeft u vragen over uw betaling? Neemt u dan contact op met Sabewa Zeeland. Dit kunt u doen door te mailen of een contactformulier in te vullen op de website www.sabewazeeland.nl.
English information
The Dutch government is taking measures to help entrepreneurs affected by the crisis. Read more about these measures on the website business.gov.nl
Please find an overview of key websites that provide up-to-date information and guidance on COVID-19 related matters in the Netherlands. Additionally, the NFIA team worldwide is here for you. Should you have any further questions, please do not hesitate to reach out to Invest in Holland.